Höst & vinter allergier

Nysningar och hosta är vanliga under hösten och vintern säsonger och det är ofta svårt att kontrollera om du har en vanlig förkylning eller om du lider av allergier. Allergier är lika vanligt på hösten och vintern som de är under våren och sommaren, eftersom samma allergener fortfarande i luften men under hösten och vintern är de i ett slutet mer utrymme

Orsaker

allergener som dammkvalster, sällskapsdjur ilska, mögel och mjöldagg alla bidra till allergiska symtom. Klimat spelar också en viktig faktor. Resa till ett varmare klimat för semester under hösten och vintern kan utlösa pollenallergi, eftersom dessa allergener finns året runt i varmare klimat.

Symtom

allergisymtom liknar dem vid en vanlig förkylning, men det finns flera skillnader att leta efter. Allergisymtom orsaka en rinnande näsa men nasal sekret är klara, med en kall utsöndringar är något missfärgat. Med allergiska symptom, kan du ha kliande, rinnande ögon och en Scratchy hals, kan du nyser ofta och dina symtom kvarstår och slå på den under några veckor. Förkylningar orsakar ofta ont i kroppen, frossa och sista fem till sju dagar.

Diagnos

För att avgöra om du har höst och vinter allergier, kan din läkare remittera dig till en allergi specialist om han bestämmer du inte har en kall . Allergolog kommer ställa detaljerade frågor angående din medicinska historia och följer upp med en fysisk undersökning. Han kan då besluta att göra ett hudtest eller ett blodprov för att avslöja vad allergener påverkar dig.

Behandling

En avsvällande att rensa slem från din näsgångarna kommer att minska trängseln och trycket du kan känna och ett antihistamin kommer att minska nysningar, hosta och klåda. Du kan köpa dessa läkemedel över disk på ett apotek. I vissa fall kan din läkare ordinera ett läkemedel för dig.

Förebyggande

Om du vet vad du är allergisk mot, är den bästa förebyggande åtgärden för att försöka undvika allergen. Tvätta händerna ofta att minska antalet allergener du bär, tvätta dina sängkläder ofta och ta allergimediciner, följ instruktionerna på medicinering etiketten att säkerställa en korrekt lättnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.