Hur identifiera utslag

Hudutslag kan förebåda en mängd olika sjukdomar och tillstånd, från vattkoppor till eksem, julgran utslag till allergiska reaktioner. Virus och bakteriella infektioner kan orsaka utslag, som kan parasiter och värme. Utslagen är ett symptom på något annat och vissa är till och med livshotande som Rocky Mountain Spotted Fever (Referenser 4), men de flesta är bara irriterande, eftersom de kan vara extremt kliande och smärtsamma. (Se referens 1). Mild hudutslag som värmeutslag och BADKLÅDA kommer att klara upp inom ett par dagar utan behandling, men vissa andra utslag kräver ett besök på en läkare eller sjuksköterska.
1.
Ta din temperatur. Om du har feber (99 grader eller högre), och du upplever värk eller frossa, ring din läkare. Detta kan vara ett tecken på en sjukdom som, vattkoppor mässling och påssjuka.
2.
Jämför dina utslag till andra utslag av kända orsaker. Till exempel erbjuder Mayo Clinic hemsida ett bildspel med hudutslag, har American Association of Family Physicians fotografier av vanligaste bakteriella hudinfektioner, och Global Hud Atlas har hundratals fotografier av vanliga och mindre vanliga utslag.
3.
Identifiera några nya produkter som du har använt. Till exempel kan en ny tvål som infördes i hushållet orsaka utslag. Sluta använda alla misstänkta produkt och se om utslagen klarnar upp.
4.
Besök din läkare om din hud utslagen förvärras, varar mer än några dagar, är outhärdligt kliande, eller sprider till andra delar av kroppen. Detta kan vara ett tecken på en av många sjukdomar: läkare, helst en hudläkare, är den bästa personen att ge dig råd om behandling.

tips och varningar


 • Ring 911 om du har svårt att andas eller om halsen eller tungan är svullen. Detta kan vara ett tecken på en allvarlig allergisk reaktion, en potentiell livshotande akuta
 • Om du har tagit en ny medicin och uppleva ett rött utslag med upphöjda knölar, ring din läkare omedelbart. Kan detta vara en tecken på en allergisk reaktion mot läkemedlet.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.