Varför gör Concerta du slipa tänderna?

Concerta är ett läkemedel främst förskrivs för att behandla uppmärksamhet-Deficit Disorder (ADD) och uppmärksamhet-deficit hyperactivity disorder (ADHD). Det är ett CNS stimulantia. Tandgnissling, kliniskt kallas "bruxism," är oftast en omedveten vana att knyta käken och slipning tänder tillsammans. Bruxism oftast orsakas av ångest och stress, men det är en bieffekt av vissa psykiatriska mediciner

Drug Information


Enligt National Institute on Drug Abuse (NIDA), Concerta klassificeras som ett njutningsmedel som liknar amfetamin. Dessa stimulantia är några av de vanligaste missbrukade receptbelagda läkemedel. Stimulantia öka energi och höja humör, men kan också orsaka eller förvärra bruxism, enligt Mayo Clinic. Stimulantia arbete genom att öka nivåerna av dopamin i hjärnan, vilket kan leda till bruxism

Fakta:. Bruxism


bruxism, som kännetecknas av biter ihop käkarna och tandgnissling, kan orsaka slitna, tillplattad eller flisas tänder, ökad tand känslighet, käken smärta, huvudvärk och kronisk ansiktssmärta. Svåra fall kan leda till temporomandibular sjukdomar (TMJ), vilket kan resultera i "problem att öppna och stänga käken, äta, tala och andra ansiktsrörelser," enligt Mayo Clinic. Bruxism är en omedveten sjukdom, vilket innebär personer är inte medvetna de gör det, och ofta inträffar under sömnen.

Frekvens


En studie från 2007 av Johnson Johnson Pharmaceutical Research och utveckling genomfördes för att fastslå effekten av Concerta vid behandling av vuxna med ADHD. Resultaten visade att Concerta erbjöd "betydande förbättringar av ADHD symtomlindring jämfört med vuxna som tog placebo," enligt Medical News Today. I undersökningen utvärderades även biverkningar av Concerta och fann att av de 229 vuxna i åldern 18 till 65 år som fick Concerta istället för ett placebo, 6. 4 procent rapporterade bruxism som en bieffekt.

Behandlingar


Om Concerta orsakar bruxism, kan patientens läkare vill pröva ett annat läkemedel för att kontrollera henne ADHD. Om det inte är i patientens bästa intresse eller inte fungerar, flera behandlingsalternativ finns för bruxism. Tandläkare förmodligen kommer att rekommendera spjälor, utvecklat hård akryl som passar över tänderna, eller vakter mun, av gummi bitar som passar i munnen och förhindra knyta och slipning. Skenor är dyrare än mun vakter, men endast tillgängliga via en tandläkare. Mun vakter är tillgängliga över disk eller specialanpassade av en tandläkare.

Varning

Concerta är en lista 2 drog och har en hög potential för missbruk. Nida anser missbruk att ta droger som förskrivs till någon annan, med mer än den ordinerade mängden eller ta medicinen på ett sätt den inte är avsedd (dvs krossning piller och frustande dem). Höga nivåer av Concerta effekter som liknar kokain och tar högre nivåer än den föreskrivna kan öka risken för biverkningar, inklusive bruxism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.