orsakerna till daglig diarré

Daglig diarré visar ofta ett underliggande hälsoproblem. Diarré som varar mer än 2 veckor definieras som kronisk diarré, enligt US Center for Disease Control and Prevention, Sektionen för parasitsjukdomar. Även diarré är inte alltid skadligt, det är obehagligt och kan leda till uttorkning. Personer med undertryckt immunförsvar är särskilt utsatta för komplikationer på grund av kronisk diarré.

Infektion

infektioner orsakas av bakterier, virus eller parasiter. Bakteriella infektioner som kan orsaka daglig diarré omfatta Salmonella, Shigella och E. coli förgiftning. Virusinfektioner omfattar norovirus och rotovirus, som är särskilt vanliga hos små barn. Parasitära infektioner är mindre vanliga och omfattar Cryptosporidium, Entamoeba, cyclospora, Giardia och cystoisospora. Dessa infektioner kan åtföljas av illamående, kräkningar, kramper i buken och slöhet.

Irritable Bowel Syndrome

Enligt National matsmältningssjukdomar Information Clearinghouse på nätet, är colon irritabile en funktionell störning i tarmarna som orsakar svår diarré och bukkramper. Andra symtom är svullen eller förstoppning. Det finns ingen bot för sjukdomen, och patienterna är i allmänhet tillrådligt att göra kost förändringar och undvika fet mat, koffein, choklad, alkohol och mejeriprodukter.

Kronisk pankreatit

Några fall av kronisk pankreatit leder till frekventa diarré. Avföring som är typiska för sjukdomen tenderar att vara illaluktande, ljusa och fet. Sjukdomen orsakar också intensiv magkramper som kan sista dagarna. Vid diagnos är patienter rådas att undvika alkohol, vilket kan intensifiera sjukdom, och kan även behöva ta IV vätskor i ett par dagar tills inflammationen dör ner. Smärtstillande är ofta skrivs att hjälpa patienter hantera flare ups.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.