kolik och njursten

Njurkolik är namnet på den svåra buksmärtor som orsakas av förekomsten av en eller flera njursten. Njursten form inom njurarna inom urinledaren (röret som dränerar urin från njuren), kan de bilda också i urinblåsan. Njursten finns i alla former och storlekar, de kan vara små kristaller eller storleken av golfbollar

Symtom

I vissa fall en njursten kan finnas utan att orsaka några problem eller symtom. Men i många fall kan njursten vara mycket besvärande. En sten fastnade i njurarna kan orsaka magsmärtor och njurkolik. Njurkolik är en svår smärta som kommer och går. Den orsakas av en sten som kommer in i ureta blir stenen fastnar och ureta kramar stenen mot urinblåsan orsakar intensiv smärta. Denna smärta kan sprida sig till nedre delen av magen och ljumsken som stenen rör sig genom ureta. Ett annat symptom på njursten är blod i urinen som orsakas av en stenhuggning insidan av urinledaren. Även urin infektioner är vanligare för personer med njursten.

Hur vanligt är njursten?

Ungefär 3 i 20 män och 1 av 20 kvinnor lider av njursten i något skede i sitt liv. Njursten kan inträffa i alla åldrar men är vanligare i åldrarna 20 och 40. Hälften av de personer som utvecklar en njursten kommer att göra det igen någon gång i framtiden.

Bildning

Njurarna är de organ som filtrerar blodet och avlägsna överskott av avfall och vatten, producera urin. Urinen går från njuren till urinblåsan via urinledaren. Avfallet kemikalier i urinen kan ibland klumpa ihop sig och bilda njursten.

Behandling

De flesta njurstenar som orsakar njurkolik är små och helt enkelt passera ut ur kroppen med urinen. Dricka mycket vatten kan påskynda denna process. Starka smärtstillande medel används ofta för att dämpa smärtan tills stenen är förbi. I vissa fall där en sten skulle fastna i urinledaren eller njurar och symptom kvarstår, är medicinsk behandling krävs. Behandlingar inkluderar extracorporeal chock litotripsi (hög energi chockvågor är fokuserade på stenen utanför kroppen för att bryta upp sten), Ureteroscopy (där ett tunt teleskop förs in urinledaren via urinröret och urinblåsan för att lokalisera stenen och sedan en laser används för att bryta upp det), eller en sten kan tas bort via en traditionell operation där tillgången till urinledaren och njuren erhålls via snitt.

Förebyggande

Om du redan har haft njursten, är du mindre risk att drabbas av återfall om du regelbundet dricker stora mängder vatten, mellan 2 och 3 liter per dag rekommenderas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.