Hälsa & psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden. Det orsakar vanligtvis lindriga symtom, till exempel en klåda eller obehag, som kan andas en känsla av dålig hälsa. Däremot beror psoriasis inte från individens nivå av hälsa. Istället är det tänkt att härröra från genetiska och miljömässiga faktorer

Definition

Enligt Mayo Clinic, "Psoriasis är en vanlig hudsjukdom som drabbar hela livscykeln för hudceller. "När det utbryter verkar psoriasis som fläckigt, rött eller silver fläckar på ytan av huden Psoriasis är som en kronisk sjukdom. Tenderar att komma och går i etapper, vissa värre än andra

Orsak

. Psoriasis är relaterat till ett fel i T-celler (specialiserade vita blodkroppar). närvarande är den exakta orsaken detta fel i de vita blodkropparna okända. Funktionsstörningsbanken T-celler förvirra immunsystemet, vilket kan göra att angripa friska celler istället för infektioner eller främmande ämnen. Dessutom overproduces kroppen vita blodkroppar, som så småningom massa på utsidan epidermal lager tillsammans med nya hudceller. Detta är vad som orsakar röda eller silver fläckar är typiska för psoriasis.

Hälsa

Även psoriasis inte är relaterad till individens hälsa (eller bristen på) finns det flera externa triggers som får inleda symtomen på psoriasis. Dessa inkluderar rökning, hög förbrukning av alkohol, svår solbränna, extrem kyla, biter bugg och hudskador. Infektioner såsom trastar eller halsfluss kan även förvärra symptomen av psoriasis.

Symtom

Den röda eller silver fläckar på huden kan ömma eller kliande. Plåster kan fälla överflödig hud celler, vilket orsakar en effekt som liknar mjäll. Psoriasis kan irritera lederna, vilket får dem att bli svullen och stel. I de mest extrema fallen kan psoriasis orsaka invalidiserande smärta, vilket resulterade i lyte av kroppen.

Behandling

Enligt Mayo Clinic, det finns idag inget botemedel mot psoriasis. Men det finns flera behandlingar som kan lindra symtomen. Over-the-counter kortison krämer kan användas externt för att minska smärta och klåda. Krämer som innehåller vitamin D, som Donovex, är effektiva i kampen mot psoriasis. Direkt solljus eller små doser av artificiellt ultraviolett ljus kan döda T-cellerna på ytan av huden och minskar synliga symptom.

Varning

Personer som lider av psoriasis bör rådfråga läkare om psoriasis utvecklas till den punkt som orsakar överskott smärta eller obehag. En läkare ska också höras om psoriasis börjar störa rutinmässiga verksamhet, såsom arbete och träning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.