äldre vuxen & D-vitaminbrist

En stor andel av äldre vuxna har brist på vitamin D. Ny forskning tyder på att mängden D-vitamin behövs för att bibehålla starka, friska ben i den äldre-vuxna kan vara större än ursprungligen beräknat, och nya riktlinjer håller på att utvecklas för att möta dessa . resultaten

Funktion

Vitamin D spelar en avgörande roll i bildandet och upprätthållandet av friska ben. Enligt International Osteoporosis Foundation, hjälper D-vitamin också kroppen i kalciumabsorptionen, hjälper till att upprätthålla organsystem och behövs för bentillväxt.

Källor

Den främsta källan till D-vitamin är direkt exponering för solljus. De flesta vuxna behöver endast 10 till 15 minuter efter exponering varje dag för att skörda de positiva fördelarna. Allt, människor arbetar inomhus och inte tillbringar tillräckligt med tid utomhus under sin hud för att tillverka D-vitamin, de därför blivit bristfällig.

Mat-baserade källor till D-vitamin finns i fet fisk som sardiner och lax. Ägg är också en bra källa av vitamin D.

Riskfaktorer

Vissa populationer löper större risk än andra. Enligt International Osteoporosis Foundation, "Dietary eller kompletterande D-vitamin ökar i betydelse under vintermånaderna för befolkningarna i norra breddgrader, och för äldre personer som inte går utomhus mycket och i vilken kapacitet för huden syntes av vitamin D minskar. " Ökade tillskott kan också behövas för personer med benskörhet eller de som är feta.

Notes Tufts University's Dr Bess Dawson-Hughes, "Den höga förekomsten av suboptimala nivåer ökar risken att många fall och frakturer kan förhindras med D-vitamin. Detta är en relativt lätt folkhälsan åtgärd som skulle kunna få betydande positiva effekter på förekomsten av benskörhetsfrakturer. "

Behandling

En enkel vitamin-D blodprov kan avgöra om du har brist. Behandling innebär oftast vitamin -D tillskott i form av kosttillskott. Enligt International Osteoporosis Foundation, kan äldre vuxna kräva dubbla mängden D-vitamin som tidigare rekommenderades för att förhindra ben skador och frakturer, eller åtminstone 800-1,000 IE per dag.

Förebyggande

Optimal D-vitaminnivåer kan förebygga frakturer och skador till följd av fall hos äldre. Omvänt kan suboptimala nivåer leda till benskörhet och eventuellt höftfrakturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.