Vad får en människa en nattuggla?

Begreppen "nattuggla" och "natt person" ges till personer som verkar fungera och fungera bättre genom nattens timmar än de flesta andra människor som övernattar timmar sover. Det verkar vara ett naturligt anlag snarare än ett livsstilsval

var den kom ifrån

Enligt Random House Dictionary, var ordet "nattuggla" genererade någon gång på 1500-talet med en hänvisning till fågelarter som fungerar först efter det att solen går ner. Den term var då skiftat över till mänskligt beteende tre århundraden senare på 1800-talet.

Vilka de är

Nattugglor är människor som verkar vara så nattlig i sin sömn och vakna mönster som riktiga ugglor. De har inga problem fungerar väl efter midnatt och i gryningen timmar nästa morgon. Den största energi bränna brukar vara i de sista timmarna av den omvända sömncykel, närmast till sina gryningen läggdags.

Orsaker

Folk som passar nattuggla beskrivning helt enkelt kan vara predisponerade att arbeta senare på dagen och i natten, hellre än enligt en traditionell tidtabellen pga medfödda skillnader i deras dygnsrytm. Science Daily hänvisar till möjligheten av en efter-timmar gen hos möss som, om true för människor också, kan mycket väl förklara vissa människors dygnsrytm skiljer sig från huvudfåran sun-up/sun-down typer.

Å andra sidan, för dem som har verkliga sömnproblem på grund av en störning i deras system, anpassning till en nattuggla schema kan helt enkelt vara att göra en bra sak ur en dålig situation.

gemensamma förväxling med Insomnia

Sömnlöshet är ett medicinskt tillstånd där kroppen hindras från att stängas ner och sova. En sömnlös traditionellt inte intresserad av att hålla sig vakna på nätterna, problemet är att han helt enkelt inte kan sova oavsett hur många försök han gör. Sömnlöshet kan extrema eller delvis, med situationer allt från att inte kunna somna inledningsvis att sova oroligt och vakna ofta. Som ett resultat av den person som aldrig helt vilar, och ofta känns nedsatt senare under dagen. Till skillnad från att vara en "naturlig" nattuggla, har en sömnlös inget val och kan faktiskt mycket föredrar att sova gott på natten om det var möjligt.

nattugglor och dag världen

Nattugglor, när de tvingas arbeta eller fungera under traditionella dagtid, har en tuff tid för det. Det kan vara svårt att justera, ofta de är långsam för tidig utnämningar och inte fungera särskilt bra innan tolvslaget. Detta kan vara en frekvent källa till stress på en arbetsplats som inte tillåter flexibel arbetstid och förväntar sig fullt fungerande medarbetare på 7 eller 8:00

Andra relaterade namn

De som med förkärlek för att vara en nattuggla får finna sig som beskrivs av olika termer i olika regioner. I vissa länder är nattugglor kallas B-människor, medan morgonen typerna är kallade A-människor. En artikel i Journal of Chronobiology International (2006) hänvisar till egenskaper hos de två typerna som morningness och eveningness.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.