adrenal tumör & håravfall

En binjuren tumören ligger på binjurarna. Håravfall i samband med en binjure tumörsjukdomen är ofta relaterade till Cushings syndrom, ett hormon sjukdom i endokrina systemet

binjuren

binjurar är små körtlar ovanför varje njure. Den centrala delen av varje körteln producerar epinefrin eller adrenalin och norepineprine. Utsidan del av körteln som producerar steroider för kroppen.

Adrenal tumör

Friska celler är utformade för att växa och ersätta gamla eller skadade celler i kroppen i en starkt reglerad sätt. När det finns ett fel i den här processen blir celltillväxt överaktiv. Detta är hur tumörer uppstår. Tumörer kan vara elakartade eller godartade.
De vanligaste godartade binjuren tumör kallas en adrenal adenom. De flesta patienter upplever inga symptom alls. Den vanligaste maligna binjuren tumörer resultat från cancerceller som har spridit sig från andra delar av kroppen via blodomloppet. Cancer förekommer i binjurarna själva är mycket sällsynt.

Håravfall

håravfall med en binjure tumör kan förknippas med Cushings syndrom. Cushings syndrom, annars känd som hyperkortisolism, är en endokrin sjukdom som uppstår när en binjure tumör talar om för kroppen att frigöra stora mängder av hormonet hjärnbarken.

Cushings syndrom

Cushings syndrom förändringar patientens utseende drastiskt på grund av överdriven kortisol i kroppen. Effekterna kan vara olika på olika människor. Allmänna fysiska förändringar omfattar en tendens att gå upp i vikt, i synnerhet i ansiktet, magen och ryggen, gallring och svaghet i musklerna i lår och armar, och gallring av huden med bristningar och blåmärken. För kvinnor, vanliga biverkningar är inte bara håravfall utan ansiktshår tillväxt, akne och brist på menstruation. Barnen kommer att visa fetma och dålig tillväxt på höjden. Förändringar i kroppen såsom högt blodtryck, trötthet, svaghet, humörsvängningar, depression och ökad törst och urinering är vanliga symtom på Cushings syndrom. Rutinmässiga laboratorietester tycker ofta patienterna att få höga vita blodkroppar, högt blodsocker och lågt serumkalium. Om den lämnas obehandlad kan Cushings syndrom försvagar kroppen och öka risken för sjukdomar som lunginflammation och tuberkulos.

Diagnos och behandling

De flesta tumörer upptäcks på en CT eller MRT-undersökning. Det är endast nödvändigt att behandla en binjure tumör om det orsakar problem. Annars kan patienten behöver periodiska försök att få titta på tumören.
vård för en binjure tumör är kirurgiskt avlägsnande. Detta är dock inte möjligt för varje patient. När en binjure tumören avlägsnas, är det oftast genom laparoskopisk kirurgi. En laparoskop är en liten fiberoptisk kamera som kan sättas in i buken genom ett litet snitt. Tumören kan opererande inne i kroppen utan en stor skära i huden. Tumören tas sedan bort genom samma litet snitt.
Kirurgiskt avlägsnande av en binjure tumör kan lösa alla symptom. Dock kan vissa patienter uppleva fortfarande högt blodtryck. Andra kan behöva ta steroider tills kroppen är i stånd att producera det igen. Cellgifter och strålning kan användas i samband med kirurgi, och ytterligare håravfall kan uppstå som följd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.