cestoder livscykel

Cestoder, eller bandmaskar som de vanligen kallas, är intestinala parasiter som infekterar köttätande däggdjur inklusive sådana husdjur som hundar och katter, liksom människor. Cestoder kallas bandmaskar grund av sin platta kroppsform, som ser ut som band. Cestodes varierar i storlek beroende på art, men alla arter av cestode genomgå tre livsfaser. Äggen, larver och vuxna

Reproduktion

Bandmask är hermafroditer, vilket innebär att de innehåller både manliga och kvinnliga könsorgan. Varje segment av bandmask kropp har manliga och kvinnliga könsorgan och kan befrukta sig själv, som producerar ägg.

Ägg

Cestode vuxna fäster sig vid tarmväggen av värddjuret med huvudet avsnitt med flera tänder. När huvudet har fäst sig vid tarmväggen, börjar det växa kropp segment. Varje cestode organ segmentet innehåller fortplantningsorgan. Som bandmask ökar i storlek, segmenten på slutet av kroppen faller av, släppa kroppen segment som innehåller ägg i värdens mag-tarmkanalen.

Ägglossning

När kroppen segmenten ut i värdens matsmältningssystemet är de ut från värdens kroppen i sin avföring. Kroppen segment är ungefär storleken på ett riskorn och kan flytta på egen hand. Kroppen segmentet torkar så småningom upp och öppnar, släpper äggen i miljön.

Larver

När cestode äggen har släppts ut från kroppen segmentet, de är ofta äts av ett djur som kallas mellanvärd. Inom denna värd, är larverna kallas cystor. När mellanvärd äts av den primära värden, kan larverna utvecklas sedan till vuxen cestoder. Cestode larver kan orsaka allvarliga sjukdomar inom värddjuret när de implantatet i andra områden än i tarmarna. Larverna kan infektera olika organ i kroppen inklusive hjärnan, musklerna och lungorna.

Vuxen

Vuxen cestoder lever i tarmarna för köttätande däggdjur. De har inte ett matsmältningssystem av sina egna och i stället ta in näring genom att absorbera dem genom huden från värdens tarmar. Vuxna bandmask kan variera kraftigt i storlek beroende på art, men alla vuxna bandmaskar ha tre olika organ segment. Dessa inkluderar huvudet, kallas Scolex, vilket tryggar de binnikemask på tarmen av värden, en hals portion och flera segment kropp, som kallas proglottids.

Livslängd

Cestodes har olika livslängd beroende på deras art och livslängden på deras värddjur, men vissa cestoder kan leva i upp till 20 år inuti kroppen av värddjuret. När binnikemask dör, är det deponeras i avföring från värddjuret som kroppens segment som fäller hela bandmask livscykel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.