hur man utför hälsoundersökning av trycksår

Trycksår uppstår på grund av långvarig, oförlöst trycket på huden. De är också kallade liggsår, trycksår eller trycksår. Trycksår är sår som syns i vissa områden av huden som har utsatts för påtryckningar. Några orsaker till detta tillstånd är nedsatt rörlighet, brist på känsla i vissa områden på kroppen, friktion och skjuvning. Sjuksköterskor utför bedömningar av trycksår att avgöra om de är helande väl eller om ytterligare behandling behövs. Detta är viktigt för att förhindra försämring hud eller infektion och för att förbättra sårläkning
1.
Ta del av antalet trycksår på kundens hud. Var och en bör bedömas separat. Tvätta händerna och ta på rena handskar för att undvika kontaminering av såret med sjukdomsframkallande organismer.
2.
Observera trycksår för den typ av vävnad som finns i den. Inspektera färg och andel av vävnad i såret. Gör detta för att avgöra om såret läker ordentligt eller inte. Red granulat vävnad indikerar att såret läker bra. Detta avgör också vilken typ av förband som ni lägger över såret.
3.
Mäta storleken på såret med en disponibel linjal. Mät såret från vänster till höger och uppifrån och ned. Detta visar om såret läker ordentligt eller om den blir större och inte läker som önskat.
4.
Bestäm hur djupt såret är. Placera en bomullspinne i den djupaste delen av såret. Ta del av området på bomullspinne som motsvarar djupet av såret. Ta ut applikatorn, placera den intill en linjal och skriva ner hur djupt såret är baserat på värdet på linjalen.
5.
Kontrollera såret för att undergräva. Detta är ett tillstånd där det inte finns någon vävnad under delar av huden. När du placerar en bomullspinne under huden som har underminera, går i utan några hinder. Mät djupet att underminera genom att placera en bomullspinne under huden runt trycksår. Mät längden som går in i huden med hjälp av en linjal. Placera bomullspinne bredvid en linjal efter att ha tagit del av hur långt applikatorn gick in i huden. Detta mått berättar om vävnad har förlorats från såret.
6.
Observera för dränering, lukt, rodnad, värmekänsla, smärta och ömhet i och omkring såret. Detta ger dig information om huruvida såret du bedömer är smittade eller inte. Förekomst av vissa eller alla av dessa faktorer kan innebära att såret är infekterat. Titta på periwound huden-sårkanterna-också. Fördelning på detta område kan också vara ett tecken på en sårinfektion.
7.
Ta av dig handskar, tvätta händerna och dokumentera dina upptäckter.

Tips och varningar


 • Hantera såret försiktigt för att minimera eventuella obehag din patient kan känna.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.