om utvecklingstoxicitet hip displasia

Developmental höftledsdysplasi är en av flera sjukdomar som kan påverka höftleden vid födelsen och leda till betydande smärta och funktionshinder senare i livet. Även om utvecklingstoxicitet hip dyslplasia är ett potentiellt förödande tillstånd i svåra former kan flera behandlingsalternativ förbättra höftled funktion och minska smärta nivåer

Funktion

Developmental höftledsdysplasi är en medfödd sjukdom som påverkar höftleden vid födseln. Detta villkor förändrar den normala utvecklingen av höftleden och leder till en felaktigt höftled på fysisk mognad (vuxen ålder). Normalt leder utvecklingsmässiga höft dyslpasia på otillräcklig täckning av lårbenshuvudet av acetabulum, eller höft uttag, orsakar höft instabilitet och dåligt höftleden mekanik, som kan påskynda slitage på höftleden.

Betydelse

Utvecklingspsykologi höftledsdysplasi är en ledande orsak till höftproblem och degenerativa höftled artrit. För optimal höftleden fungera måste lårbenshuvudet, eller höft bollen, passa ordentligt i höften uttaget. När det gäller utvecklings höftledsdysplasi, finns det ett avbrott i sammankopplingen av dessa två delar, vilket allvarligt kan störa den normala höftled mekanik och orsaka svår smärta och handikapp. Kirurgiska ingrepp är ofta nödvändiga för att korrigera den underliggande höftleden deformitet och återställa normal, eller nästan normal, höftled biomekanik

Funktioner

två huvuddelar utgör höftleden. Acetabulum och caput. Dessa två delar nät tillsammans för att möjliggöra normal höftled funktion. I utvecklingspsykologi höftledsdysplasi kan en eller båda av dessa höftleden delar påverkas. Oftare påverkar utvecklingsmässiga höftledsdysplasi acetabulum eller kopp, i höftleden, ofta leder till en ytlig uttag eller en ofullständigt bildas uttag. I vissa fall kan dysplasi påverka lårbenshuvudet, antingen orsakar en missbildade huvud eller en onormal lårbenshuvudet /nacke förhållande.

Förebyggande /Lösning

Det finns ingen känd sätt att förhindra utvecklande höftledsdysplasi. Dock är tillståndet hanterbar. Aktivitet modifiering, undvika fysiska aktiviteter som orsakar eller förvärrar höftproblem, är ofta användbart att hantera symtomen. Med hjälp av en käpp eller annan typ av gånghjälpmedel kan minska stress placeras på höftleden och bidra till att minska smärta nivåer och underlätta gångförmågan. För smärtsamma gemensamma skov, smärta läkemedel, inklusive icke-steroida antiinflammatoriska medel och opiat-baserade mediciner, är ofta användbart att lindra smärta och stelhet.

Behandlingar

milda former av höftledsdysplasi är hanterliga med verksamhet modifiering och over-the-counter smärtstillande medel. I svårare fall av höftledsdysplasi är operation allmänhet är nödvändigt att på lämpligt sätt korrigera den felaktiga höftleden mekanik. Hip osteotomi som opereras innebär styckning och omorientera ben om höftleden kan åtgärda allvarliga dysplatic avvikelser i höften. I de fall en dysplastiska höft är för svårt skadad att reparera, höftledsplastik, som handlar om att ersätta den slitna höftleden med konstgjorda protetiska komponenter, kommer att återställa höftled anatomi och lindra smärta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.