sigecaps screening för depression

SIGECAPS är en mnemonic enhet som mental hälsa ofta använda för att enkelt komma ihåg det symptom indikatorer för depression. Som depression har många symptom, och eftersom depressionen inte ser likadana ut i varje kund, kan det vara bra för psykisk hälso-och sjukvårdspersonal att komma ihåg detta mnemonic

S

Den första S i SIGECAPS står för sömnstörningar. Sömnstörningar åtfölja ofta depression. En deprimerad person kan ha problem att somna eller att fortsätta sova. Detta kallas sömnlöshet. Däremot kan en deprimerad person börjar sova mycket mer än de brukade. Detta kallas hypersomni.

I

Jag står för nedsatt ränta. Personer som lider av klinisk depression ofta har minskat intresset för njutning. Detta kan innebära att de inte längre tycker om att gå med vänner, vill inte göra aktiviteter som de använde för att njuta eller få mindre njutning från prestation då de en gång skulle.

G

G står på skuld och egenföretagare skylla. Deprimerade människor känner ofta en stor mängd av skuld (väder detta vara rationell eller irrationell skuld). De kan också skylla sig själva för en myriad av omständigheter. Till exempel kan en deprimerad person skylla sig själv om en vän inte njuta av sig själv på en fest.

E

E står för energi förlust och trötthet. En deprimerad person känner ofta att varje dag uppgifter tar en enorm ansträngning. Små gester såsom att göra sysslor eller behålla ett schema kan bli svårt på grund av brist på energi.

C

C står för koncentrationen problem. Depression gör det svårt för en person att koncentrera sig. Det kan vara svårt att fokusera på samtal, föreläsningar, läsning och liknande.

A står för aptit förändring. När en person blir deprimerad är det vanligt att aptiten förändras. Många som lider av depression inte längre har energi att äta och kan gå ner i vikt. Andra kan klara genom att äta och finna sig att få en hel del vikt.

P S

P står på psykomotoriska förändringar. Psykomotoriska Förändringarna innebär att en persons rörelse och tal kan förändras. En deprimerad person kan börja tala långsammare, rör sig långsammare och kan i allmänhet verkar som att de har varit långsammare. Detta kan bero på bristande koncentration eller en upptagenhet med sina tankar. Till skillnad en person kan börja tala snabbt och flytta runt när de normalt skulle stanna kvar. Fot knacka, och ett överdrivet förvånade reaktion är vanliga. Detta kan bero på depression och ångest ofta går hand i hand.

S står för självmordstankar, kanske det viktigaste för att screena för att bedöma en person för depression. Suicidalitet är en farlig symptom, och om någon är självmordsbenägen är det viktigt att söka hjälp av en professionell.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.