simblåsan syndrom

Simblåsa syndrom är en sjukdom vanligt bland bettas och annan fisk som får dem att ha problem med simning. Det är inte svårt att behandla, bör den tas på största allvar, eftersom de förhållanden som leder upp till det kan vara dödligt om den inte behandlas

Förklaring

simblåsa, även känd som den gas urinblåsan, är en liten säck i en fisk som hjälper den att behålla flytkraft. Om fisken måste bli mer stark, SAC fylls, och när den behöver vara mindre stark, töms SAC. När simblåsan påverkas fiskens balans kastas bort och det inte längre kan simma ordentligt.

Symtom

Symtom på simblåsan syndrom inkluderar bad vid en konstig vinkel, flytande okontrollerat till toppen av tanken eller sjunker till botten, och ser ut att kämpa mycket när du simmar. Vissa fiskar kan ha en krokig ryggrad eller uppsvälld mage söker. Andra kan ligga runt, knappt röra spara för tillfällig galen bindestreck till toppen efter luft.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till simblåsan syndrom är förstoppning. Tarmarna expandera och trycker på simblåsan, snedvrider formen av det. Andra möjliga orsaker är virusinfektion, bakteriell infektion, skada, och enkel genetik. Globoid-formade fiskar, till exempel, är mer benägna att simblåsan syndrom eftersom alla sina tarmar är hoptryckt upp i sin buk bredvid simblåsa.

Behandling

Under behandling varierar, fasta sjuka fisken för en dagarna kommer brukar göra susen. Ett bra sätt att hjälpa fiskens matsmältning är att mata den en halv frusen ärta, som oftast består av fiber och kommer att uppmuntra nedbrytning i mag-tarmkanalen. Håll vattnet rent och varmt, och om det fortfarande inte fungerar, kontakta en veterinär.

Förebyggande

Undvik att mata fisk fet mat och torra flingor som kommer att expandera i vatten. Om torrfoder måste utfodras, pre-blöt maten innan utfodring. Försök att hålla tanken så ren som möjligt, och överväga att dela utfodring schemat ner i flera små måltider per dag istället för en stor måltid. Om fisken är sjuk från smitta, en bra, välskött tank med vatten av hög kvalitet är dess starkaste skydd mot skadliga patogener.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.