vad är anka kliar?

Duck Itch, allmänt känd som BADKLÅDA och medicinskt kallas cercarial dermatit, är ett utslag orsakas av en allergisk reaktion mot en vattenburen parasit. Detta tillstånd, medan obekväma och möjligen smärtfull, är i allmänhet inte allvarliga. Personer med Duck /Swimmer är Itch allmänhet behöver inte söka läkarvård, som over-the-counter behandlingar effektivt behandla sjukdomen

Orsak

Duck Itch är en allergisk reaktion orsakad av en mikroskopisk vattenburen parasit ut av en viss typ av vattenlevande snäcka som används som värd. Det är inte begränsat till en region: den amerikanska Osteopatisk College of Dermatology anges att ducka Itch drabbar människor över hela världen. Om parasiten kommer i kontakt med simmare, kommer det att gräva in i huden. Detta kan leda till att huden reagerar genom att gå in på utslag. Ju längre en simmare är för infekterat vatten, desto större är sannolikheten för symptomen.

Symtom

Symptomen kan utvecklas bara några minuter efter kontakt med smittade vatten, men kan ibland ta dagar att utveckla. USA Centers for Disease Control säger att symtomen på Duck Itch kan omfatta stickningar, sveda och klåda i huden. Små rödaktig finnar och små blåsor är också symtom att se upp med.

Behandling

Människan är inte en lämplig värd för den parasit som orsakar sjukdomen, så Duck Itch normalt inte kräva läkarvård. Symtom kommer så småningom försvinner av sig själv. Däremot CDC rekommenderar användning av kortikosteroid grädde, cool komprimerar, bakpulver, och anti-kliar lotion. Dessa åtgärder kommer att bidra till att lindra symtomen till viss del.

Transmission

Duck Itch kan inte spridas av person-till-person kontakt. Simbassänger är ingen fara så länge de är väl underhållna, eftersom förekomst av den mottagande sniglar krävs för parasiten att existera. Vatten kommer inte alltid vara osäkra efter ett utbrott av parasiten, men infekterade sniglar kommer att fortsätta att släppa parasiten för deras varaktighet av sina liv.

Förebyggande

CDC säger att för att minska risken att smittas av Duck Itch Parasiten bör simmare undvika områden där det finns kända problem med vattenkvaliteten eller var som helst varningsskyltar har bokats. Badande bör undvika sanka områden där sniglar tenderar att leva och handduk sig omedelbart torrt efter att ha lämnat vattnet. Det är en dålig idé för att locka fåglar till vatten områden genom att mata dem, eftersom fåglar kan sprida parasiten till sniglarna. Slutligen bör boende meddela hälso-tjänstemän i områden där Duck Itch är ett problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.