vad är inkubationstiden för vattkoppor?

Vattkoppor är en vanlig smittsam sjukdom. Det uppträder vanligen på barn yngre än 12 år, men kan utvecklas hos personer i alla åldrar. Symtomen vid denna sjukdom är feber, huvudvärk, halsont och ett utslag av röda fläckar och blåsor. De eMedTV hemsida rapporterar att före 1995 och införandet av varicella vaccin fanns det cirka 4 miljoner fall av sjukdomen varje år. Detta antal har minskat betydligt med immunisering av barn i skolåldern

Spridning av Chicken Pox

Vattkoppor överförs genom luften. När en individ med hosta vattkoppor eller nyser, är små droppar ut i luften. Dessa bär varicella zoster-virus. Om någon som aldrig har smittats med vattkoppor inandas detta virus, går det hennes lungor och förs via blodet till huden, vilket leder till utslag med denna sjukdom. Viruset orsakar även en första luftvägsinfektion.

Inkubationstid

När en person andas in viruset tar det mellan 10 och 21 dagar för henne att utveckla sjukdomen. Detta är inkubationstiden. Detta är visserligen ett komplett sortiment eMedTV rapporterar att den genomsnittliga inkubationstiden är 14 till 16 dagar. Det första tecknet på sjukdomen när viruset blir aktivt kanske inte det utslag. I vissa personer, svullna körtlar och influensaliknande symtom förebådar de röda fläckarna.

Ruvning vs Contagious Inkubationstiden inte ska förväxlas med hur länge en individ är smittsam till andra individer. Den smittsamma perioden av en person med varicella är en till två dagar innan utslag. De förblir smittsam tills alla blåsor har bildats sårskorpor. Detta beror på att medan skorporna är inte smittsam, blåsor innehåller viruset. Blåsorna brukar ta cirka fem till sex dagar från början av utslag att skorpan över.

Förebyggande

Vattkoppor är en sjukdom som kan förebyggas. Det bästa sättet att undvika denna sjukdom är att bli vaccinerade. Vaccinerade individer fortfarande kan kontraktet vattkoppor, men om så det är oftast mildare än de som inte har vaccinerats. Om du vet att du har varit utsatta för viruset bör du undvika alla som har en nedsatt immunförsvar. Undvik också gravida kvinnor eftersom fosterskador kan orsakas av vattkoppor. Undvik dessa människor för hela skalan av inkubationstiden (21 dagar). Om du utvecklar sjukdomen, stanna hemma tills du inte längre är smittsam.

Andra förebyggande åtgärder

vattkoppor viruset kan spridas när den landar på objekt efter en hosta eller nysa av en smittad person. Några av dessa objekt innefatta leksaker, kläder, möbler och sängkläder. Om någon i ett hus har vattkoppor, torka av ytor med sterilisering förening. Tvätta kläder och sängkläder ofta och noggrant. Följ förebyggande åtgärder under hela exponeringen (om känt), inkubationstiden (21 dagar eller tills sjukdomen utvecklas) period, sjukdomens utveckling och blister skorpbildning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.