vad är meningen med osteomalaci?

Osteomalaci hänvisar till en mjukhet i benet, vilket gör benet mer benägna att böja eller fraktur. När den inträffar hos barn, kallas rakitis, men tillståndet kan påverka vuxna också. Lära mer om detta villkor kan hjälpa dig att erkänna det och fatta viktiga beslut om vård och förebyggande

Orsaker

osteomalaci oftast utvecklas på grund av en D-vitaminbrist, som kan orsakas av att inte få tillräckligt med solljus. Det kan också orsakas av en njursjukdom eller sjukdomar i matsmältningsorganen, vilka båda kan störa vitamin absorption och orsaka en brist på styrka i benen. Celiaki och operationer som utförs på mage eller tunntarmen kan också resultera i osteomalaci. Det finns också en ärftlig komponent i osteomalaci och det kan vara vanligare i vissa familjer än i andra.

Symtom

De tidiga stadierna av osteomalaci är smärtfri, men eftersom sjukdomen fortskrider kan det orsaka en tråkig värkande smärta som normalt finns i bäckenet, nedre delen av ryggraden och ben. Det kan också resultera i svaghet, en brist på rörlighet och minskad muskeltonus. En vaggande gång kan bero på smärta i ben eller ryggrad.

Identifiering

En läkare kan identifiera osteomalaci genom låga nivåer av vitamin D eller kalcium. En droppe i fosfater i kroppen kan även ange osteomalaci och röntgen kan användas för att diagnostisera problemet också. En bentäthet sökning kan användas för att mäta mängden benmineral i benet, som låg mineralhalt visar svaga ben. Ett ben biopsi kan också användas för att identifiera osteomalaci.

Behandlingar

Det finns flera behandlingar som är tillgängliga för personer som diagnostiseras med osteomalaci. I de fall där absorptionen av vitamin är en fråga, kan den drabbade personen ta ökade mängder av vitamin D och kalcium. Exponering för solljus rekommenderas, liksom bära hängslen för att minska eller förhindra oegentligheter i benet. I extrema fall kan operation också användas för att korrigera starka ben deformation.

Risker

Om den lämnas obehandlad och få fortsätta att ett framskridet stadium, kommer osteomalaci resultera i ben som är extremt bräckliga. Brutna ben, särskilt i revbenen, ryggar och ben är en risk för personer med avancerad osteomalaci.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.