Akantamöba livscykel

Akantamöba är ett släkte av encelliga protozoer som vanligtvis lever i jord eller varmt vatten. De kan vara ansvarig för en farlig form av infektion hos människa som påverkar det centrala nervsystemet, och oftast leder till dödsfall i den mottagande. De kan smitta människor genom exponering för ögat medan du simmar och bär kontaktlinser. Akantamöba följa en typisk amöboid livscykel, uppvisar både en cysta scen och trophozoite skede

Trophozoite scen

Trophozoite betyder "utfodring av djur" i latin, och ordet beskriver utfodring aktiva skedet av en protozo. Detta stadium kan delas in i två kategorier för att beskriva olika arter av protozoer grundas på om den har flageller eller inte. Akantamöba uppvisar båda formerna av trophozoite steg, beroende på de förhållanden de befinner sig i.

amöboid Trophozoites

I amöboid skede är Akantamöba kunna återge via asexuell reproduktion. Organismen genomgår en process som kallas mitos, där det kloner sig och delar sig i två identiska celler. Det finns i detta skede där det finns näringsämnen för att det ska livnära sig på. Denna form är oftast den smittsamma skede, även om organismen kommer ofta in i kroppen medan i cysta skede.

Flageller Trophozoite

amöboid trophozoite ändras till en flageller form för att bli mer mobila för att hitta mat. Det återges inte i detta steg, och kommer att stanna här tills förhållandena blivit tillräckligt bra för att växla tillbaka till en amöboid skede, eller illa nog att byta till en cysta stadium. Akantamöba skiljer sig från liknande protozoer genom deras spike-formad pseudopodia, eller falska fötter, i detta skede. Det mest liknande släkte av protozoer att Akantamöba är naegleria, vilka har trubbig pseudopodia.

Cysta scen

cysta skede av Akantamöba är en skyddande stadium där organismen kan undvika uttorkning. Akantamöba har dubbla väggar cystor och ser rynkig. Organismen är vilande i detta stadium, och kommer att förbli så tills villkoren förbättras nog att byta tillbaka till en trophozoite stadium.

Sjukdomar

Infektioner tillskrivs Akantamöba är granulomatös amebic encefalit (spel) och amebic keratit. GAME kan komma in i kroppen genom en hudförändring som är infekterad eller möjligen genom näsan. Den färdas sedan längs utsidan av blodkärl tills den når det centrala nervsystemet. På denna punkt är det ofta dödlig. Amebic keratit orsakas oftast genom att bära kontaktlinser när de simmade i smittade vatten, eller med angripet lösning kontaktlins. Det kommer att hota din vision om du är smittad, men kommer troligen inte kommer påverka din totala immunförsvar eller vara livshotande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.