behandlingsalternativ för njursvikt

Kroppens njurar är utformade för att ta bort kemiskt avfall från kroppen genom att filtrera det genom urinen. Ibland, njurar slits och börjar förlora sin funktionalitet. Detta kallas njursvikt. Symtom på njursvikt letargi, svaghet, svullnad i kroppen, ökade kaliumnivåer, svaghet, aptitlöshet och trötthet. Det finns inget botemedel för njursvikt, även om flera behandlingsalternativ finns.

Transplant

En njurtransplantation är ett förfarande där en njure från en organdonator är placerad i din kropp. Dina egna njurar är kvar så länge de inte skapar några problem, såsom högt blodtryck. Förfarandet kräver en större operation och du blir inlagd på sjukhus så länge som två veckor. En transplanterad njure kan komma från en avliden organdonator eller en frisk, levande person. Efter transplantationskirurgi, måste du ta mediciner regelbundet och uppsöka din läkare för tentor att se till att njuren är korrekt fungerande.

Hemodialys

Hemodialys är konstruerad att rengöra blodet från gifter genom att ta bort små mängder blod från kroppen, rengöring blodet och återlämna den till dina ådror. Hemodialys görs för en dialysavdelning flera gånger i veckan, eller du kan välja att genomföra dialys hemma. Med hemodialys, måste du ha en kopplingspunkt på kroppen där blodet rinner in och ut. Det finns tre grundläggande alternativ för en kopplingspunkt: en fistel, en transplantat eller kateter. En kateter är oftast en sista utväg och endast tillfälligt används eftersom det är så invasiv. En läkare kommer att sätta in en slang i halsen eller bröstkorgen att tillåta blodet att lämna och återvända. Fistel och graft åtkomstpunkter kräver en mindre operation för att ansluta en artär och ven i armen eller benet. Två tuber förs in i anslutningen. Blodet rinner ut ur ett rör och tillbaka i den andra röret.

Peritonealdialys

Perioneteal dialys verkar genom att avlägsna avfall och giftiga kemikalier från kroppen genom slemhinnan i magen. Detta magslemhinnan kallas peritoneal membranet. Innan du börjar behandlingen, är en kateter inopererad i bröstet eller buken. När snittet webbplatsen har läkt helt kan peritonealdialys börja. Denna typ av dialys vanligtvis utförs i hemmet. Det finns tre grundläggande typer av dialys: kontinuerlig ambulatorisk peritonealdialys (CAPD), Kontinuerlig Cycler-assisterad peritonealdialys (CCPD) och en kombination av båda. CAPD behandling kräver inte mekanisk hjälp, men CCPD använder en maskin för att rengöra magen. CAPD behandling kräver att du ändrar din dialysvätska flera gånger om dagen, men CCPD kräver endast en eller två gånger per dag. En kombination metod används i överviktiga patienter eller för patienter som kräver extra behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.