effekten av vintern på depression

Vintern är inte lika levande som The Pastels av våren eller den livliga färger sommaren och hösten. Men det är inte bara slask och gropar som får oss ned under vintermånaderna. Det är den nivå av solljus till vårt förfogande. Precis som allt levande behöver solljus, människor behöver det för psykisk hälsa

Depression

Depression, även kallad depression eller klinisk depression, är en psykisk sjukdom som kännetecknas av ihållande och liv-förändra nedstämdhet, förlust av intresse för vanliga aktiviteter, sömn störningar och andra symptom såsom förändringar i aptit och irritabilitet. Depression kan orsakas av traumatiska händelser, genetiskt anlag och andra faktorer. Enligt Mayo Clinic, innebär depression onormala nivåer av viktiga kemikalier i hjärnan som kallas neurotransmittorer, som ansvarar för att kontrollera humöret.

Solljus och Serotonin

Högre nivåer av hjärnans kemiska serotonin motsvara ett bättre humör. Ju mindre serotonin det finns, desto lägre en persons humör kommer att bli. Solljus och serotonin har samma relation. Ju mer solljus finns, enligt Mayo Clinic, desto bättre serotonin produktionen i hjärnan kommer att bli. Under vintermånaderna är solljus tillgänglig för färre timmar på dagen på de flesta håll. De flesta människor har att arbeta inomhus och inte får en massa chanser att gå ut, vilket gör deras situation särskilt svårt på vintern när solen går ner tidigt.

Seasons och depression

Ändringar i säsongen kan bidra till depression på andra fysiska sätt. Under de kallare månaderna med färre soltimmar, en persons biologiska klocka eller sova reglering, avbryts Enligt Mayo Clinic. Detta kan få människor att känna sig sömnig under hösten och vintern, vilket kan leda till symptom på depression. Solljus kan också påverka nivåerna av hormonet melatonin, ytterligare bidra till låga energinivåer och ett stort behov av sömn.

Winter och depression

Även om en person inte har klinisk depression kan vintermånaderna fortfarande få honom känner mig nere. Om någon får diagnosen depression, kan symtomen förvärras på vintern. Men vissa människor har en särskild form av depression som får dem att vara särskilt känsliga för förändringar i solljus, kallade Seasonal Affective Disorder, även känd som vinter depression. Seasonal Affective Disorder innebär några olika symptom än egentlig depression, enligt Cleveland Clinic, inklusive mer behov av sömn, mycket låga nivåer energi, även "extrem trötthet," cravings för kolhydrater och att vilja vara ensam. Seasonal Affective Disorder innebär depression med en årlig, förutsägbart insättande, oftast början på vintern och slutar under våren eller sommaren. En relativt ovanlig form av årstidsbunden depression som kallas sommar depression sker under sommaren.

Överväganden

Vintern kan säkert göra depressioner, kommer att försämras, men bristen på solljus under någon tid av året kommer att resultera i lägre serotonin och eventuellt depression symtom. Det är viktigt för människor med depression, vinter och sommar depression och personer utan depression symptom för att få tillräckligt solljus vid alla tider på året eller användning inomhus sollampor att komplettera sina sol intag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.