follikulit och badtunnor

Varje hårstrå på kroppen växer ur en påse som kallas follikel. Badtunna follikulit eller hudutslag (vetenskapligt namn: Pseudomonas follikulit) uppstår när bakterierna Pseudomonas aeruginosa in i en hårsäck och orsakar inflammation eller infektion. Den Pseudomonas stam av bakterien är särskilt utbredd i badtunnor i trä, särskilt de utan hårt reglerade klor och nivåer syra

Orsak

badtunnor uppmuntra Pseudomonas aeruginosa bakterier tillväxt genom att erbjuda en varm och fuktig miljö. Den varma temperaturen och den turbulens som skapas av tunnan jets störa desinfektionsmedel kemikalier i vattnet, vilket får dem att bryta ner snabbare. Det varma vattnet som gör en bra, blöta lång så inbjudande ansvarar för att öppna dina hårsäckar porer, vilket gör det lättare för P. aeruginosa bakterier att komma in. Alla skärsår, skrubbsår eller skadad hud ökar också risken för infektion.

Symtom

Badtunna follikulit symptom flera timmar till två dagar efter exponering för Pseudomonas bakterier och innehåller en skakig rött utslag som kliar. De gupp kan bli fast, mörkt röda, upphöjda knölar. Gupp också kan fyllas med var runt hårsäcken. Områden som omfattas av en baddräkt kan ha de värsta symtomen, som dräkten håller P. aeruginosa bakterier i kontakt med huden längre än avslöjade områden.

Diagnos

I de flesta fall av badtunna utslag, kan din läkare diagnostisera den follikulit genom att helt enkelt titta på de drabbade områdena och att prata med dig om dina senaste verksamhet. Om behovet av ytterligare diagnostik inträffar, kommer en kultur av pus från den infekterade hårsäckar tas och testas för Pseudomonas aeruginosa.

Behandling

De flesta fall av badtunna follikulit kräver inte någon form av behandling och kommer att klara upp på egen hand inom några dagar, men over-the-counter klådstillande (anti-itch) medicinering kan rekommenderas för att kontrollera klådan. Vid svåra fall kan din läkare förskriva ett antibiotikum för att klara upp infektionen.

Risker

Några risker är förknippade med badtunna utslag, som hudåkomma vanligen klarnar upp snabbt på egen hand och i regel inte lämnar något ärrbildning. Det finns dock en risk för en eller flera av de smittade folliklar som utgör en böld, eller en lokaliserad ansamling av var omgiven av inflammation. En läkare bör kontaktas omedelbart om en abscess är närvarande, som behandling kommer att krävas.

Varning

Trots oftast orsakas av förorenat badtunnor, kan pseudomonas follikulit orsakas av pooler, sjöar eller någon annan källa rekreation vatten. Följ lämpliga förebyggande åtgärder efter en dag av skoj i någon form av vatten.

Förebyggande

Förebyggande av Pseudomonas follikulit börjar i badtunnan. Ett rent, välskött badtunnan med mycket klor och vatten halter syra kommer att innehålla lägre nivåer av Pseudomonas aeruginosa bakterier och därmed innebär en mycket mindre risk för infektion. Andra förebyggande åtgärder innefatta att ta bort din baddräkt omedelbart efter uppsägning av vatten, duscha och tvätta huden med tvål på en gång, och tvätta baddräkt före nästa användning. Viktigast, rent tunnan som gav er infektion, eftersom follikulit kommer sannolikt återkomma om badtunna är inte ordentligt desinficerade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.