jorden skor & plantar fasciit

Plantar fasciit är en smärtsam skada som uppstår när plantar fascia, senor längst ner på foten, blir smärtsamt och svullet. Det orsakas av viktbärande belastning på senan. Earth skor "klacken är lägre än mellansulan, som är tjock. De skor "tårna stiger över resten av skon. Detta tvingar dig att lägga dina hälen ner lägre än resten av foten och trycka hårt på tårna för att få foten från marken. Vissa människor tror att skorna kan hjälpa till att bota plantar fasciit, men många podiatrister oense, hävdade att skon ytterligare skadar plantar fascia. De rekommenderar olika skor och andra typer av behandling, inklusive försiktig stretching (men inte stående), för behandling av plantar fasciit

Plantar Fasciitis. Bakgrund

plantar fascia är en tjock sena som startar på ett ben i hälen och slutar vid bollen på foten (framfoten). Hälen är där människor utvecklar smärta och svullnad, förklarar fotvårdsspecialist David S. Vandra på Footwise webbplats. Smärtan är oftast de svåraste på att vakna eller efter stillasittande i en timme eller mer, eftersom den skadade senan är stram. Det är en vanlig skada bland löpare och andra idrottare, men kan också utlösas av stående under lång tid, tillägger vandra. Smärta och svullnad uppstår när senan är spänd, eller börjar att dra eller slita bort från benet.

Flera problem kan orsaka plantar fasciit, enligt Foot. com webbplats. De inkluderar överpronation eller platta fötter, vilket gör att bågen att kollapsa när det är som bär vikt, en ovanligt hög båge, en kraftig ökning i viktbärande motion, och illasittande skor.

Earth Shoes: Bakgrund

Dessa skor infördes i början av 1970-talet och var annonseras som hjälper människor att gå naturligt, eftersom de skulle när barfota. Deras popularitet avtog mot slutet av decenniet, men mer elegant versioner av konceptet har dykt. Vandra säger att många fans av skon som bevis för att de är utformade för att hjälpa människor går naturligtvis, liksom fotavtryck vi gör i sanden. Hälen gör en djupare avtryck i sanden än mellansulan. Tårna gör ofta en ganska djup avtryck att du trycker på dem för att foten lämnar marken. Detta påstående visas inte längre på sin webbplats, om den någonsin gjorde, men är allmänt åsyftas i media och av fansen av skon. Jorden Shoe sajt för närvarande inte anspråk på att behandla plantar fasciit.

Skor nu kallas Earth skor, enligt en artikel i den 6 april 202C Dayton Daily News artikel.

Kritik

Även människor hävdar att jorden Shoe hjälper sträck plantar fascia, som bör i teorin hjälpa den att lossna och läka, håller inte Vandra häftigt i sin kommentar på Heels327 webbplats. Han hävdar att jorden Shoes gör plantar fasciit värre eftersom de tvingar senan att sträcka samtidigt som kroppens tyngd, som stammar plantar fascia. (Detta tycks vara särskilt sannolikt bland människor som har platta fötter, eftersom den tjocka mitten ensam skulle sätta press på senan där den passerar bågen. Drabbade som är överviktiga skulle vara en ökad risk för ytterligare skada också. ) Han kallar personer med denna skada att sträcka utan att kroppsvikten på fötterna.

Skorna kan också förvärra achilles tendinit (senan som går upp på baksidan av din fot /fotled), enligt Dayton Daily News artikel.

Behandling för Plantar Fasciitis

Om du vill ha en sko-baserad metod för behandling av plantar fasciit, föreslår Vandra som du anser Birkenstock skor /sandaler eftersom deras kork fotbäddar överensstämmer med formen på foten, ge stöd där det behövs . Fotvårdsspecialist Stephen M. Prubit råd på sin hemsida att folk köper skor som böjer på fotbenen (där tårna gå med foten), inte längre tillbaka, för att ge den viktigaste delen av foten det stöd den behöver.

Andra former av terapi inkluderar anti-inflammatoriska mediciner för att minska smärta och svullnad, koppar hälen för att dämpa hälen, band /tejpa foten och skon, och infogar (ortoser) som kan stödja och kudde drabbade områden, säger Vandra på Footwise. Smärtan på hälen kan fresta dig att gå mer på tårna, men undvika detta eftersom det kommer att förvärra skadan, varnar Prudit.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga plantar fasciit är genom att skydda plantar fascia. Försök att inte köras på hårt eller ojämnt underlag, och kontrollera din vikt att undvika att lägga belastning på senan. Också ha skor som stöd bågen att hålla plantar fascia ifrån över utsträckt, rekommenderar Foot. com.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.