kattsand & lungproblem

Inomhus kattägare ger kattsand för sina katter att använda när man går på toaletten. Klumpbildande lera kull är en populär typ av skräp eftersom det är billigt, men säger Environmental Magazine att denna typ av kullen kan orsaka silikos, en lungsjukdom som bidrar till cancer och tuberkulos om folk andas in dammet

Definition

Silikos är en lungsjukdom som orsakas av inandning av kvartsdamm. Dammet inflames lungorna. Ärrvävnad växer sedan på lungorna och gör andningen svårare. Silikos är också känd som "Miner's sjukdom" eftersom många kolgruvearbetare kontrakterade denna sjukdom. Miljö Magazine säger att klumpbildande kattsand orsakar en liknande tillstånd, även vetenskapliga studier stöder denna punkt upp saknas.

Klumpar Strö och silikos

När katter gräver i lådan, de sparkar damm från deras kull i luften . När du använder klumpbildande strö, kan dammet består av kiseldioxid. Människor som andas in kvartsdamm kan då kontraktet silikos, precis som de skulle om de andades in kvartsdamm i gruvor eller på byggarbetsplatser.

silikos och andra typer av skräp

Miljö Magazine säger att icke-klumpbildande kull utgör något hot mot människor. Den rekommenderar dammfri kullar, vilket är miljövänliga, samt säkrare för kattägare som har att andas luften omkring sin katts kattlådan.

Silikos och katter

Katter verkar inte kontrakt silikos från att använda klumpbildande strö, enligt veterinären Mike Richards. Däremot kan katter bli sjuka av intag kull om de slickar sina tassar efter att ha använt lådan. Dessutom säger dr Richards som klumpbildande kullen kan förvärra astma eller andra kroniska problem med andningen, så det är bäst att använda dammfri kull om din katt har något av dessa villkor.

Förebyggande av silikos

Om du kan inte använda dammfri kullen, undvika lera kullar, eftersom dessa kullar innehåller kvartsdamm. Förvara lådan på en väl ventilerad plats för att minimera risken för att andas in damm kull. Om du är orolig för silikos, bör du också tänka sig en ansiktsmask vid rengöring av kattlådan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.