om solen och hudcancer

Exponering för solen är en vanlig orsak till hudcancer, enligt WebMD. Medan begränsad exponering är bra för din hälsa, garvning och långa i solen utan skydd utsätter huden för ultraviolett (UV) strålar. Förutom att bryta ned elastin (fibrer i huden som hjälper den att hålla sitt ungdomliga elasticitet) kan UV-strålar ökar också din totala risk att utveckla en av många former av hudcancer

Betydelse

Enligt WebMD är hudcancer den vanligaste typen av cancer i USA, men många av dessa cancerformer kan förebyggas om man vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder med solen. Exponering för UV-strålning är den vanligaste orsaken till hudcancer. Medan de flesta av denna strålning kommer från direkt kontakt med solljus, är människor också exponeras för UV-strålar när de använder solarier.

Typer

Lyckligtvis är den vanligaste typen av hudcancer de minst allvarliga. Enligt WebMD, basalcellscancer och skivepitelcancer hudcancer räkna på 95 procent av all hudcancer. Båda dessa typer är mycket behandlingsbar Om det upptäcks tidigt. Kan dock UV-exponering kan också orsaka melanom cancer, en mycket allvarlig typ av hudcancer. Melanom är farligt eftersom det snabbt metastasizes och kan sprider sig till andra organ. För att bota melanom, måste det identifieras och behandlas tidigt.

Överväganden

Även om alla är i riskzonen för hudcancer när de utsätts för sol, människor med ljus hud är på en mycket högre risk, särskilt de som bränna lätt. Det är dock ljus hud inte den enda riskfaktorn för hudcancer. Personer med familj haft hudcancer, de som arbetar utanför och personer med många upp och oregelbundna födelsemärken bör ta extra försiktig när utsätta huden för solen.

Förebyggande /Lösning

bästa sättet att förhindra hudcancer är att begränsa din exponering för direkt solljus. Applicera en solkräm med en solskyddsfaktor på minst 15 innan du går ut i solen och täck din hud med kläder om möjligt. Bära hatt för att hålla solen ur ditt ansikte. Dessutom avger solen sin högsta nivå på UV-strålningen från 10:00 till 15:00, så undvik solen under dessa timmar om möjligt.

Behandling

Om du inte skaffa hudcancer, kommer din läkare rekommendera behandling baserad på vilken typ av cancer, placeringen av malignitet och dess svårighetsgrad. Behandling kan vara så enkelt som att ta bort huden tumören men för svårare fall kemoterapi, strålbehandling eller operation kan behövas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.