spannmål allergier

Födoämnesallergier är kroppen reagerar på proteiner som finns i specifika typer av livsmedel. Det är viktigt att läsa förpackade livsmedel etiketter eftersom förädlade livsmedel innehåller ofta oväntade dolda ingredienser. Även om all mat kan orsaka en allergisk reaktion i teorin, en överväldigande 90 procent av rapporterade allergier orsakas av bara åtta livsmedel. Fem av dessa livsmedel är vanligt förekommande i frukostflingor

Spannmål

Vete är den vanligaste kornet allergi, men vissa människor reagerar på råg, korn, soja, havre, majs eller ris. Du kan vara allergisk mot mer än en typ av spannmål eller till mer än en ingrediens i ett spannmål. Grain allergier hos spädbarn och barn är ofta kvävas av vuxenlivet, men vuxna kan vara känsliga.

Nötter, jordnötter och soja

Nötter är en vanlig ingrediens som finns i spannmål och en av de vanligaste livsmedel människor är allergiska mot. Du kan vara allergisk mot en typ av mutter eller flera typer av nötter. Allergier till nötter, mandlar gillar, paranötter, hasselnötter, valnötter eller kokos är vanliga. Jordnötter och sojaprodukter är också vanliga allergener och finns i många spannmål.

Ägg

Du kanske inte förvänta sig att hitta ägg proteiner i spannmål, men i ett försök att konkurrera om marknadsandelar genom att lägga näringsvärde som spannmål, tillverkare lägger ofta oväntade ingredienser. Ägg är en vanlig källa till extra protein. Ägg är också en ingrediens som används för att göra marshmallows.

Symptom på spannmål Allergier

Mat reaktioner kan vara allt från milt irriterande för allvarliga nog för att kräva en resa till akuten. Födoämnesallergier kan vara dödligt i sällsynta fall.

Muntlig allergi syndrom är en mild reaktion oftast orsakas av råa livsmedel. I spannmål är den vanligaste orala allergi syndrom utlösa nötter. Symtomen omfattar kliande mun, tunga, läppar eller öron och läpp svullnad. Det är inte seriöst och kommer att försvinna på egen hand i några minuter.

eosinofil esofagit är en mer allvarlig reaktion. Symtomen varierar med åldern. Hos spädbarn och småbarn, indikationer är svårt utfodring, irritabilitet och ibland dålig viktökning. Äldre barn kan uppleva halsbränna, kräkningar samt smärta i magen. Tonåringar och vuxna kan uppleva svårigheter att svälja, bröstsmärtor och en känsla av att maten fastnar i halsen.

Anafylaxi är en allvarlig reaktion som kan leda till döden utan omedelbar uppmärksamhet. Symtom är omfattande och kan börja med stickningar, klåda eller en metallisk smak i munnen och framsteg för nässelfeber, svullnad av ansikte eller hals, andningssvårigheter, kräkningar, diarré, magkramp eller medvetslöshet. Symtom kan uppträda omedelbart eller flera timmar efter måltid. Livshotande reaktioner blir successivt sämre under en period av flera timmar.

Skydda dig

födoämnesallergenen inte alltid kan undvikas, särskilt när man äter ute. Få en allergitest om du får en allergisk reaktion. Läkaren kan ordinera en egen injicerbart adrenalin, som brukar kallas en EpiPen. Bär det hela tiden och se till att vem du äta med vet vad de ska göra i en nödsituation. Medic alert smycken eller ett kort i plånboken, fickan eller handväskan notera allergi är användbar om du behöver en ambulans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.