vad är skillnaden mellan MRT och CT-scanning?

När vårdgivare behöver se inuti kroppen, är X-ray-teknik som vanligtvis används inom detektion av skelettdelar och hög densitet vitala organ. Men den senaste tekniken utnyttjar magnetisk resonanstomografi (MRT) och datortomografi (CT) scanning teknik för att uppnå mycket detaljerade visualiseringar av kroppens strukturer i två och tre dimensioner. Radiologer utbildas om användningen av de mest lämplig bildteknik för diagnos och behandling

Identification

MRI scanners vanligtvis rum medelstora cylindriska rör, i vilka en patient skall införas liggande på en plan yta. Förutom storleken är något att införa, maskinerna gör en hel del oljud under drift. De ljud produceras av mycket stora magneterna roterar i själva instrumentet.

CT scanners är relativt tysta i drift och finns i flera konfigurationer. Exempelvis är en stor, donut-formade scanner som används främst för huvud undersökningar. Beroende på konfigurationen kan patienten placeras på en stol, soffa eller plan yta.

Mekanik

magnettomografi använder stora magneter och radiovågor för att skapa två-och tredimensionella bilder. Den massiva magnetfält de producerar gör det mobila kärnor att vibrera på ett sätt som radiovågor kan upptäcka. MRI är relativt ofarliga för patienten eftersom de inte använder röntgenstrålar eller strålning jonisering. För att producera bilder, en MR-undersökning brukar ta 30 till 90 minuter, med patienten kvar orörlig.

datortomografi eller "Scans Cat" använder flera X-ray balkar som ger hög-joniserande strålning för att få två-och tredimensionella bilder. Datortomografi har fördelen av hastighet över MRT de flesta applikationer.

För att få klara bilder i båda typer av maskiner, kan patienten ges en muntlig eller injicerat kontrastmedel att lyfta fram och förfina bilder.

Betydelse

MR-bilder som används främst för diagnos och i vägledande interventionell kirurgi i vissa fall. De ger extrem detalj i neurologiska, muskel-, hjärt-och mjukdelar diagnosen.

Datortomografi är bäst att ge bilderna av den hårda, skelettet strukturer. De används också inom bild mjukdelar och blodkärl.

Överväganden

Under ett MR-förfarande, måste patienten ta bort alla metallföremål. Höftproteser, pacemakers och andra metaller i patientens kan orsaka allvarliga konsekvenser om sjukhuspersonal är inte medvetna om deras närvaro. Eftersom patienten måste fortfarande under långa perioder för tid, är lägesställare ofta användas som hjälp vid immobilisering. För att lindra eventuella obehag av höga ljud som alstras av magneter och den något klaustrofobisk miljö av röret, en mild lugnande och /eller hörlurar musik får förekomma. Det finns ingen fysisk smärta inblandade annat än möjligen vid kontrastmedel injektionsstället.

datortomografi är snabba och effektiva, särskilt i nödsituationer. De primära nackdelarna är kvaliteten på avbildning i "mjukare" vävnader och riskerna i samband med hög-joniserande strålning i en patient som har haft frekventa exponering för röntgenstrålning.

varningar

Rådgör med din läkare för en fullständig beskrivning av försiktighetsåtgärder och varningar innan de genomgick någon typ av sökning. Det är allmänt rekommenderas att gravida kvinnor undviker båda förfarandena.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.