definiera JODSPRIT

JODSPRIT är en lösning av elementärt jod löst i etanol (sprit), eller en mer stabil blandning av jod och natriumjodid löses upp i en 50-50 lösning av etanol och vatten. Jod i sig är ett icke-metalliskt grundämne, med den kemiska beteckningen "I", atomnummer 53 och atomvikt 126,9. Jod isolerades första gången 1811 av den franske kemisten Bernard Courtois och bekräftats som ett separat element 1813. Det tog ytterligare 25 år av jod s medicinska värde på att bli upptäckta

Värde i medicin

Jod värde som en grodd mördare i sår beskrevs först 1839, sade PhlebotomyPages. com. I slutet 19th century, var JODSPRIT i allmänt bruk som en aktuell antiseptisk. Jod dödar ett brett spektrum av bakterier och virus inom 5 minuter efter appliceringen. Det fungerar genom att störa proteinsyntesen och bryta ner cellväggarna.

Tinktur s Nackdelar

JODSPRIT har vissa betydande nackdelar, sade PhlebotomyPages. Det har ett starkt, irriterande lukt och fläckar hud och kläder. Det är också instabil och reagerar hårt med metaller. Det kan irritera huden hos vissa patienter, särskilt de med sticksår, och kan farligt inflammera slemhinnorna.

Nya formuleringen

JODSPRIT till stor del har ersatts av povidonjod lösningar såsom Aerodine eller Betadine. Enligt medicinska-Dictionary. com, löser elementär jod inte bra i vatten, men när det blandas med en suspension agent som povidon (polymeriserad vinylpyrolidone) det blandar ganska bra. PhlebotomyPages sade povidonjod är mycket säkrare att använda på patienter men är lika effektivt döda bakterier.

Allergi Danger

Alla jodlösningar utgöra en fara för personer som är allergiska mot fisk, skaldjur och andra skaldjur. Alla skaldjur innehåller jod, sade PhlebotomyPages och personer allergiska mot skaldjur också sannolikt vara allergisk mot jod i någon form. I yttersta allergiska reaktioner, kan patienten gå in anafylaktisk chock, som är dödlig om den inte behandlas omedelbart med ett counteragent som adrenalin.

Jod är Andra användningsområden

Jod och dess föreningar har en mängd andra användningsområden, säger leverantör Iodine. com. Kaliumjodid är ett viktigt spårämne hos människor och djurfoder. Jodföreningar används också som ett kontrastmedel för röntgen. Icke-medicinska användningsområden för jodföreningar omfatta yta renhållning och rengöringsmedel, vattenrening och pool sanitet. Jod är också en ingrediens i att färgämnen och nylon. Som silverjodid är det ljuskänsliga material i svart-vitt foto film.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.