hårväxt och kemikalier

Enligt en studie utförd av Wakefield Research Institute, är cirka 40 procent av männen och 25 procent av kvinnorna i Amerika som drabbats av problem med hårväxt. I många fall är dessa hårväxt problem som orsakats av kemisk obalans. Flera kemikalier är tillgängliga för att återställa dessa obalanser och uppmuntra normala nivåer av hårväxt

Funktion

funktion hårväxt regleras av olika kemikalier i kroppen. Hår är ständigt förändras, och gamla hårsäckar är naturligtvis ersättas med ny tillväxt. Det finns tre olika stadier av naturlig hårväxt funktion. "Anagen" är den växande delen av cykeln, medan "catagen" är den nedbrytning eller förlust fas. Mellan dessa två faser är en vilande fas som kallas "telogen. "

Normalt finns det mer anagen tillväxtfaser än perioder catagen nedbrytning, och hår volymökningar över tiden. I vissa fall kan dock den naturliga funktionen av hårväxt störas av kemikalier. Dessa kemiska influenser kan komma från externa källor, såsom medicinering, eller interna källor, t. ex. hormonförändringar följd av åldrandet. Ofta är ytterligare kemikalier som används för att få dessa obalanser tillbaka till det normala.

Typer

Det finns flera typer av kemikalier som kan användas för att öka hårväxt. En av de vanligaste typerna är "finasterid. " Denna kemikalie tas vanligen som en tablett. Finasterid verkar genom att hämma di-hydrotesterone (DHT) och uppmuntra naturliga testosteronnivåer. Di-hydrotestosterone är en potent form av testosteron som tvingar hårsäckar att stanna i den inaktiva catagen staten. Genom att hålla dessa DHT nivåerna låg, hårväxt tillåts fortsätta i normal priser.

En annan typ av kemikalie som används för att öka hårväxt kallas "minoxidil. " Denna kemikalie är vanligtvis appliceras lokalt, som ett schampo eller salva. När minoxidil kontakter cellerna i hårbotten, vidgar det blodkärlen i området. Denna dilatation uppmuntrar näringsämnen och hormoner för att nå hårsäckar och medhjälpare i hårväxt.

varningar

De kemikalier som används för att främja hårväxt kan orsaka flera biverkningar om de används felaktigt. Eftersom finasterid förändringar hormonnivåer, bör det inte användas av kvinnor som är gravida. Vissa användare av finasterid har rapporterat biverkningar såsom förändringar i sexualdrift och humörsvängningar.

Minoxidil har flera möjliga biverkningar också. Försiktighet bör vidtas för att tillämpa de minoxidil kemiska bara i hårbotten. Oönskad hårväxt på andra områden kan uppstå om den används överdrivet. I sällsynta fall har upprepad användning av kemikalien har kopplats till ett blodtrycksfall. Som med alla kemiska medicaitons, bör läkare konsulteras innan en behandling påbörjas.

Tillgänglighet

Tillgången på kemikalier hårväxt varierar. Aktuell kemikalier och schampo som innehåller minoxidil är vanligtvis tillgängliga över disk utan recept. En av de vanligaste märkena av denna kemikalie är "Rogaine. " Denna kemikalie kan hittas i droghandel och allmän återförsäljare.

Eftersom kemikalier såsom finasterid är mer potent och kan orsaka betydande komplikationer om de används felaktigt, ett recept från en läkare är vanligtvis krävs, och dessa produkter kan inte köpas över disk. I USA, är finasterid typiskt stämplas som "Propecia" och finns från de flesta apotek.

Effektivitet

Inte alla hårväxt kemikalier har samma effektivitet. En kemikalie som är effektiv på en person kan inte vara till nytta för någon annan. Hormonnivåerna och särskilda villkoret för varje person orsakar effektivitet att variera.

Vanligtvis aktuella kemikalier såsom finasterid är mer effektiva för vissa isolerade områden av hårväxt, medan mediciner som finasterid fungera bättre för att främja övergripande, enhetlig hårväxt. Ofta individer att uppnå de bästa effekterna genom att kombinera dessa två typer kemisk behandling. I båda fallen dock saktar hårväxt i regel en gång användningen av produkterna upphör.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.