inåtväxta hårsäckar

Inåtväxta hårsäckar kan vara pinsamt, smärtsamma, irriterande och svåra att bli av med. Ofta orsakas av rakning alltför nära huden, är inåtväxta hårsäckar finns överallt där det är tight, lockigt hår. Vanligtvis utvecklas i blygd regionen eller i nacken och hakan

Identification

Ingrown hårsäckar är små, inbäddade hår som kurvan och växa inåt tillbaka in i huden. Inåtväxta hårsäckar orsaka små smärtsamma och kliande röda knölar där man rakar. Ibland kan man se den inbäddade hår och andra gånger kan du inte. Inåtväxta hårsäckar kan utvecklas, där huden är rakat regelbundet eller ens en gång, till exempel på hakan, hals, kinder, armhålor, blygd region och ben. Acne kan också utveckla runt inåtväxande hårsäcken.

Orsaker

Enligt Medicin Net och Mayo Clinic, är den vanligaste orsaken till inåtväxta hårstrån rakning. Rakning för nära huden eller mot huden orsakar ofta en inåtväxande hårsäck. Detta sker särskilt i områden där det finns täta, lockigt hår. Vax och åtsittande kläder kan också orsaka inåtväxta hårsäckar eller förvärra befintliga inåtväxta hårsäckar. Inåtväxta hårsäckar kan utvecklas naturligt på grund av ett överskott av döda hudceller som blockerar follikeln öppning och resultat i hår som växer i sidled.

Potentiella problem

Även om inåtväxta hårsäckar är pinsamt, smärtsamt och irriterande, de är oftast ofarliga och ger inte upphov till några större problem. Mindre problem kan uppstå på grund av inåtväxta hårsäckar. Om repig kan inåtväxta hårsäckar bli infekterade. Hyperpigmentering, eller mörkfärgning av huden, kan också vara resultatet av inåtväxta hårsäckar. Permanent ärrbildning är en möjlig följd av inåtväxta hårsäckar, särskilt om de är repad eller ytterligare irriterad. Acne kan också förekomma i området inåtväxta hårsäckar.

Behandling

Läkare kan föreslå många behandlingsmetoder för dem som besväras av inåtväxta hårsäckar. Dessa inkluderar retinoider, kortikosteroider, antibiotika, tweezing håret ut och tvätta området. Retinoider är krämer som tar bort döda hudceller för att öppna vägen som hårsäcken att växa. Dessa krämer kan också behandla och förebygga hyperpigmentering. Kortikosteroider är nasal steroid salvor som kommer att behandla inflammationen av inåtväxta hårsäckar. Aktuell antibiotika salvor kan förebygga och behandla infektion på grund av repor och andra irritationer. En annan behandling är att helt enkelt tvätta det drabbade området med en varm, våt disktrasa innan rakning. Du kan också använda en pincett eller en nål genom att sätta in den under håret slingan och dra ut den.

Förebyggande

Det enklaste och säkraste sättet att förhindra inåtväxande hårsäckar är att undvika rakning och vaxning. Du kan använda andra metoder såsom laser hårborttagning, som inte kommer att resultera i inåtväxta hårsäckar eftersom det tar bort hårsäckarna. Om du fortfarande föredrar rakning, kan du blöta det område du är rakning med varmt vatten, undvika nära rakar, undvik att dra i huden spänd när du rakar, rakar i riktning av hårväxt i stället för mot det och sköljning bladet efter varje slag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.