ull & hudirritation

Även om det är mycket ovanligt att vara allergisk mot ull, kan tyget göra att din hud blir irriterad. Ull kan också göra befintliga hudåkommor värre. Detta beror delvis på vilken typ av ull själv, och dess korta, grova fibrer. Kemiska behandlingar kan också bidra. Vissa människor är mer mottagliga för kliande ull än andra, men åtgärder kan vidtas för att minska hudirritation

Allergier

Trots att många människor tycker ullkläder obehagligt, sanna ull allergier är ovanliga. Läkare är överens om att medan en del människor har hud som är mer sannolikt att växa irriterad när den kommer i kontakt ull, är det sällan en allergisk skick-med undantag för personer som diagnostiserats med eksem. Läkare rekommenderar dessa människor undviker ull eftersom det kommer att förvärra tillståndet.

Faktorer

Det finns flera faktorer som gör vissa människor mer mottagliga för irritation från ull, enligt Columbia University hälsa serviceavdelning. Tunnare hud är känsligare, och dessa människor kommer att hitta ull mer obekväm. Ålder är också en faktor. Yngre personer har tunnare hud, och så de kan vara mer känsliga för ulltyg. Temperaturen gör också en stor skillnad. Ju högre temperatur, desto mer ull kliar. Detta är en anledning att ull normalt bärs på vintern.
Skin fuktighet har också en roll. Ju mer fukt i huden, itchier tyget kommer att bli.

Solutions

Människor kan begränsa irritabilitet av ull om de vill bära ullkläder. Om du inte vill att eliminera bär ull helt och hållet, valde ull kläder poster som är fodrade med siden, nylon eller polyester. Undvik att bära ull under en lång tid, och plocka ull tyger som har fina fibrer, t. ex. merinoull eller blandningar ull.

Kemiska problem

ibland, människor är känsliga för ull eftersom tyget behandlas med hårda kemikalier, som kan skapa en extra irriterande. Ekologiska ullprodukter inte behandlas med dessa typer av kemikalier, och kan vara mer skonsamma mot huden.

Orsaker

Ull kan känna kliande grund av fibrerna i tyget, som är kortare och grövre än vissa tyger, och stick.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.