follikulära akne

Såvitt hudsjukdomar går, akne villkor påverkar så många som 60 miljoner amerikaner per år, enligt Wounds1. com, en medicinsk referens webbplats. Follikulära akne är en mindre utbredd form, även om det ofta ser ut som ett kroniskt tillstånd. När de lämnas obehandlade, är håravfall möjligt. Behandlingsmetoder kan variera beroende på sjukdomens svårighetsgrad

Identification

Follikulärt akne innebär inflammation i hårsäcken i sig, i motsats till inflammerad körtlar eller bakterier utväxter under huden, enligt EMedicine. Även känd som akne keloidalis nuchae är follikulära akne vanligast bland afroamerikanska män och ofta visas som en kronisk hud skick. Områden på kroppen mest påverkas är i nacken och hårbotten. Follikulära akne kännetecknas av inflammerad knölar som går utvecklas till vätskande sår som tillståndet kvarstår.

Funktion

Till skillnad från andra former av akne, där bakterier och hormonella sekret spela en roll i deras utveckling, den exakta fysiska orsaken till follikulära akne är okänd, enligt EMedicine. Ett gemensamt drag inom de flesta fall är om det finns korta, grova lockiga hår som tenderar att växa inåt, eller tillbaka in i huden. Den resulterande papler eller bulor, kan visas i kluster på återkommande basis. I vissa fall kan bakterieinfektion ytterligare förvärra tillståndet. Men bakterier endast en sekundär roll när det gäller hur länge ett visst villkor varar

Funktioner

Med tiden kan follikulära akne visas som en inflammerad patch eller hudyta längs halsen eller i hårbotten, enligt EMedicine. Resultatet är ett tillstånd som kallas alopeci som handlar om att öka håravfall i de berörda områdena. Utveckla gupp är vanligtvis runda och kliande, och utbud omkring 2 till 4 mm i storlek. Pustler, eller pus-forming gupp, kan förekomma. När lämnas obehandlad kan kluster av gupp börjar att sammanfalla till en enda inflammerade plack eller lesion ovanpå huden.

Effekter

Den verkliga orsaken till follikulära akne är okänd, men det finns fysiska faktorer som ytterligare kan förvärra tillståndet Enligt EMedicine. Som inåtväxta hårstrån orsakar mycket av inflammation som uppstår, nära rakning praxis kan göra ett utbrott ännu värre. Stäng rakning gör kvarvarande stubb hårstrån ännu skarpare än tidigare. När dessa hårstrån börjar växa, locka och mata in huden, kan akut inflammation utvecklas. Tight skjortkragar kan ytterligare irritera befintliga gupp och har också en skärpning effekt på stubben hårstrån.

Förebyggande /Lösning

Follikulärt akne kan få gradvis sämre med tiden, så behandla drabbade områden när de först dyker upp kan förhindra att ett kroniskt tillstånd från utvecklingsländer, enligt EMedicine. Eliminera nära eller kort hår nedskärningar och rakar och bära löst sittande kragar kan också minska mängden inflammation som utvecklas. Nasal steroid krämer kan användas som behandling för mild förhållanden, där kluster av gupp visas. I de fall där pustler och läckage finns, kan en aktuell antibiotika kräm hjälper till att minska inflammation och obehag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.