hyperpigmentering av hud

Ovanliga förändringar i huden kan orsaka oro och stress över hyperpigmentering kan beröva dig en god natts sömn. Hyperpigmentering av hud drabbar många människor, och i vissa fall är mycket vanligt. Förståelse hyperpigmentering av hud hjälper dig att avgöra när att besöka en läkare och när du kan ta det lugnt

Beskrivning

hyperpigmentering av huden är en överproduktion av melanin. Till skillnad från en naturlig solbränna är hyperpigmentering ojämn och ojämn. Det är vanligt förekommande på någon del av kroppen regelbundet utsätts för solljus, såsom ansikte, armar och händer, men kan visas på hudområden med liten eller ingen solexponering. Hyperpigmentering normalt brun eller ljusbrun färg.

Orsaker

Orsakerna till hyperpigmentering beror på tillstånd associerade med den. Leverfläckar har samband med åldrande och orsakas av en ansamling av solen under loppet av många år. Melasma orsakas av hormonella förändringar under graviditeten eller användning av p-piller.

Även sällsynta, mer allvarliga orsaker till hyperpigmentering är Addisons sjukdom och Cushings syndrom. Både sjukdomar är förknippade med fel på binjurarna, vilket i sin tur frigör en alltför pigmentcellens-hormon. Den alltför tunga MSH orsakar hyperpigmentering på områden av kroppen typiskt oexponerade att solen, som till exempel hudveck.

Riskfaktorer

Personer med indianska, latinamerikaner eller asiatiska bakgrund är mer benägna att melasma, men melasma kan drabba vem som helst. Ålder är den största riskfaktorn för leverfläckar, och regelbunden exponering för ultraviolett strålning avsevärt ökar risken för leverfläckar och melasma. Enligt National Endokrina och metabola sjukdomar Information Service, personer som tar glukokortikoider, har typ-2 diabetes eller feta har en högre risk för Cushings syndrom, och alla med en familjehistoria av endokrina störningar är större risk för Addisons sjukdom.

Förebyggande

leverfläckar och melasma kan förebyggas genom regelbunden användning av solskyddsfaktor och begränsad exponering för UV-strålar. Hyperpigmentering orsakas av Cushings syndrom eller Addisons sjukdom inte kan förhindras.

Behandling

krämer som innehåller hudblekande kemikalier såsom hydrokinon, Kojic syra eller azelainsyra kan blekna hyperpigmentering orsakas av melasma och leverfläckar. Laserbehandling kan också fungera, men rekommenderas inte för personer vars pigmentfläckar är belägen i de djupare skikten av huden, eftersom det kommer att förvärra tillståndet. Regelbunden användning av solskydd med SPF 30 eller högre rekommenderas starkt. Även en kort tid utsätts för solljus kan vända behandling framsteg och förvärra tillståndet. Hyperpigmentering samband med Cushings syndrom och Addisons sjukdom behandlas av bota underliggande sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.