trombocyt-rich plasma för tendinit

Tendinit är en smärtsam inflammation i senor, eller bindväv, som ansluter muskler till ben. Plötslig ökning av motion och aktivitet, eller långa perioder av monotona rörelser och överutnyttjande, kan orsaka små bristningar att utvecklas i en sena. Senan sväller så småningom och blir smärtsamt inflammerad. Injektioner av trombocyt-rich plasma --- blodprodukter som skapats från patientens eget blod --- i platsen för inflammation används ofta för att påskynda läkning

Vanliga ställen för Tendinit

Axlar, fötter, knän, vader, armbågar och handleder är frekventa områden av tendinit. Idrottare kan utveckla tendinit av bogen från överanvändning under sporter som baseball, tennis spelare kan utveckla tendinit i armbågen. Kontorsanställda, å andra sidan, kan utvecklas tendinit i handlederna från långa timmar vid ett tangentbord.

Platelet-rich plasma

Röda blodkroppar leverera organ i kroppen med väsentliga syre. De övriga ingredienserna i blod: vita blodkroppar, plasma och blodplättar är väsentliga för att bekämpa en infektion och främja kroppslig hälsa och helande. Blodplättar innehåller bioaktiva proteiner, inklusive tillväxtfaktorer nödvändiga för reparation och förnyelse av skadade ligament och andra mjukdelar.

Historia

platelet-rich plasma först började användas i medicinsk behandling på 1970-talet, men dess användning var i stort sett begränsade till sjukhus. Senaste tekniska framsteg gör det förfarande finns i öppenvården, såsom walk-in kliniker och kontor läkare. Användning av trombocyt-rich plasma är en viktig del av den växande behandlingsform som kallas orthobiologiska, som använder tekniska och medicinska innovationer för att öka kroppens naturliga förmåga att läka sig själv för belastningsskador.

Förfarande som används

En liten mängd av en patients blod är tillbaka med en nål och har genomgått en 15-minuters laboratorium process som kallas centrifugering. Detta skiljer ut de röda blodkropparna och ökar koncentrationen av trombocyter och tillväxtfaktorer i de övriga plasma blandningen med 500 procent. Den trombocyt-rich plasma sprutas in i skadan webbplats, där det kan stimulera tillväxten av nya blodkärl och stödja tillväxten av nya friska celler för att ersätta den senan gamla inflammerad och kära.

Sin plats i behandlingsplanen

trombocyt-rich plasma behandling kan användas i stället för kirurgiska ingrepp eller utöver dem. Oavsett om operationen utförs, finns andra behandlingsmetoder, såsom kyla eller hetta behandlingar, ultraljud och övningar rehabilitering vanligtvis ingår i den övergripande handlingsplan för patienter som får trombocyt-rich plasma. Även svar på behandling varierar, de flesta patienter kräver en till tre injektioner fördelade fyra till sex veckor mellanrum. Patienterna kan lugnt ta emot så många injektioner som behövs.

Ytterligare fördelar

Patienter i alla åldrar kan genomgå terapi. Eftersom plasma lösningen är tillverkad av individens eget blod, bär förfarandet ingen risk för en negativ reaktion från mottagarens immunsystem. Framgångsrik behandling kan eliminera behovet av långvarig smärta medicinering. Andra mjukdelsskador behandlas med injektioner av trombocyter-rich plasma inkluderar muskelvärk, muskel fibros och stukningar ligament. Det har också använts för att behandla ledskador, inklusive kronisk inflammation, defekter brosk och skador på menisken i knäet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.