salicylsyra för gikt

Gikt, även känd som podagra, är en åkomma som drabbar miljontals män och kvinnor varje år. Det finns flera kända bidragande faktorer som kan utlösa en episod av gikt, av vilka många kan kontrolleras av medicin eller med en förändring av kosten. Införandet av salicylsyra i kroppen är känt för att vara en av de bidragande faktorerna

Vad är gikt?

Gikt är en form av artrit som drabbar lederna, med smärtsamma flareups ofta förekommande plötsligt. Tillståndet orsakas av en ackumulering av urinsyra i kroppen som sedan utkristalliseras kring lederna, vilket leder till svår smärta, rodnad och ömhet i området. Urinsyra produceras som en biprodukt när kroppen bryter ner purin, en förening som finns i många livsmedel. Urinsyra orsakar gikt bara när det inte riktigt är regleras av njurarna och ett överskott bygger upp i blodet.

Salicylsyra

Salicylsyra är en förening som används i många produkter. Den används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla akne, eftersom det fungerar att öppna porerna och dödar bakterier. Men det har en annan betydande användning som den viktigaste ingrediensen i aspirin. Salicylsyra har förmågan att minska feber och minska kroppsliga smärtor och värk. Aspirin är också vanligt rekommenderas för hjärtinfarktpatienter dagligen eller helt enkelt för allmän hjärt-hälsa ändamål. Salicylsyra införs därför i de organ för många människor på en regelbunden basis.

Effekt på kropp

Införandet av salicylsyra i kroppen kan öka risken för gikt hos vissa personer. Låga nivåer av over-the-counter-styrka aspirin tagit regelbundet har visat sig öka graden av urinsyra i blodet. Omvänt, höga nivåer av acetylsalicylsyra intag, t. ex. belopp som är föreskrivna för reumatoid artrit drabbade, har visat att faktiskt minska urinsyra i blodet.

Åtgärd Om salicylsyra misstänks som en möjlig orsak eller försvårande faktor för ett fall av gikt, är det enklaste sättet att avhjälpa undvika att ta acetylsalicylsyra. Om acetylsalicylsyra tas på helt enkelt för sina smärtstillande eller febernedsättande egenskaper, eliminera användning av acetylsalicylsyra helt och hållet och ersätta en annan smärtstillande med liknande egenskaper. Om acetylsalicylsyra används som en uppföljning behandling för hjärtinfarkt eller stroke patient bör läkare rådfrågas innan du ändrar beloppet eller styrkan av acetylsalicylsyra tas. Den generella regeln för gikt drabbade är att undvika aspirin.

Andra riskfaktorer

Salicylsyra är bara en av de många riskfaktorerna för gikt. Medicinska faktorer inkluderar obehandlat högt blodtryck, diabetes och förträngning av artärer. Alkoholbruk, en familjehistoria av gikt, innan skador på en gemensam och krasch kostvanor har identifierats som utlösande faktorer för gikt flare-ups. Äta hög-purin innehåll livsmedel som nötkött, fläsk, ansjovis, sardiner, spenat och svamp kan också bidra till sannolikheten för gikt episod.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.