typer av operationer för njursten

Förr i tiden var operation det enda möjliga sätt för att avlägsna njursten . Armaturer som Benjamin Franklin valde istället att genomlida sitt anfall med denna smärtsamma condition. Today , öppen kirurgi , där njurarna öppnas för borttagning , används i mindre än 1 procent av sten fall

Identification

Njursten finns i fyra varianter . kalcium-oxalat , urinsyra , cystin och struvit . Medicinering kan lösa några av dessa stenar . Tyvärr , läkemedel normalt fungerar inte på de vanligaste av de fyra , kalcium-oxalat njursten . Dessa , för det mesta , måste ledas genom urinstrålen , en otroligt smärtsam process för de flesta patienter .

Basics

The National Kidney Foundation konstaterar att 90 procent av stenar tillåts passera på egen hand . Läkare föredrar att låta denna naturliga process uppstår , men i extrema fall operation eller annan typ av medicinsk åtgärd kan vara nödvändig. Detta är vanligtvis fallet när en infektion har utvecklats , massiva blockering inträffar eller när stenen är helt enkelt för stora för att passera ett mycket litet område . Många stenar växa till storleken av små stenar och i några chockerande fall har golfboll storlek njursten utvecklas .

ESVL

Det formella namnet för detta förfarande är extrakorporeal chockvåg litotripsi . Litotripsi är ett grekiskt ord översätta som " sten krossa . " En maskin fokuserar chockvågor till njursten, krossa den i grus-stora bitar som är lättare passerat . Tidigare , satt patienter i en balja vatten under processen . Idag högre -tech maskiner låter en patient att ligga på på ett bord . Det bör omräknas att denna operation inte ta bort stenen , men bara smashar den för att göra det enklare att passera .

Läkare vid Cornell University 's Department of Urology säga ESVL fungerar bäst när den används på mjukare stenar t. ex. uric syra sort . Stenar av tätare innehåll som kalciumoxalat eller cystin är mer problematiska och kan kräva flera ESVL sessioner . Det förfarande som normalt varar mindre än två timmar med narkos eller intravenös sedering .

PCNL

perkutan Nephrostolithotomy är allmänt kallade PCNL och är det enda förfarande i allmän praxis som kräver någon verklig klippa . En läkare inleder ett litet snitt i patientens rygg och infogar en fiberoptisk teleskop (som kallas nephroscope ) som gör det möjligt urolog för att se stenen inne i njuren .

" kan mindre stenar gripas och tas bort medan större stenar kan behöva brytas upp av en elektrohydraulisk eller ultraljud energi sond , säger läkare vid Georgetown University Hospital . " Patienten måste stanna på sjukhuset i flera dagar med nephrostomy röret i ryggen under läkningen . När röret tas bort , snittet och njure kommer att läka i flera dagar, och patienten kan återgå till normalt arbete och träning vanligen inom en vecka "

ureteroskop

I denna typ av njursten kirurgi , så kallade ureteropyeloscopy eller laser stötvågsbehandling , en urolog ner ett långt , tråd-liknande objekt som kallas en ureteroskop i patientens urinröret och flyttar den genom blåsan att stenen inne i uretra där läkaren kan se den genom en liten kamera i ureteroskop . Hon väljer sedan om att ta bort det med ett instrument som kallas en sten korg eller att krossa det med ultraljud laser . Detta alternativ är i första hand tillämpas på stenar som fastnar i uretra på deras resa till urinblåsan .

utförs under narkos , kräver metoden ett till tre timmars tid utan sjukhusvistelse . Georgetown urologer noterar också att " detta förfarande medger möjlighet att skjuta tillbaka stenen till en region där ESVL är bättre lämpad . "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.