ortopedisk knäoperation information

Ortopedi är läran om sjukdomar i skelett , tillsammans med muskler och ligament som flyttar dem . Knäet är den största gemensamma i kroppen och är mycket benägna att skada. Knäoperation som används för att betyda mycket lång läkningstid , men framsteg i tekniker som artroskopi innebär att patienterna kan få på fötter igen mycket snabbare

Anatomy

Den stora knäleden är den punkt där lårbenet ( femur ) uppfyller skenbenet ( tibia ) . Det är toppat med knäskålen ( patella ) . Dessa två stora ben ben är knutna till varandra med fyra ligament : främre och bakre korsband och mediala och laterala ligament säkerheter . Det finns ett spår i slutet av lårbenet där knäskålen sitter , glida upp och ner när du flex benet . Brosk omger olika delar av knäleden för att skydda den , och det finns ett tunt membran som omger hela gemensamma som är fylld med vätska för extra stötdämpning .

Problem

Eftersom det är en så komplicerad gemensam , knäet är mycket känsligare för skador . Någon av de olika delarna-ben , ligament , brosk-kan dras , ansträngd , stukad , eller på annat sätt skadas av aktiviteter såsom sport , och även av artrit och åldrandeprocessen. En vanlig skada som idrottsintresserade säkerligen bekant med är en " ACL " tår , en skada på främre korsbandet som håller knäleden tillsammans . Andra problem är slitage på benet ytor som orsakas av antingen ålder eller skada , inflammation i membranet som håller i vätskan , och tårar i knäets brosk .

Artroskopi

Ordet " artroskopi "betyder " att titta in ben ", vilket är precis vad läkarna gör under artroskopisk knäoperation . Idag är den stora majoriteten av knä operationer göras på detta sätt . En liten kamera i änden av en fiberoptisk kabel förs in genom ett litet snitt i knäleden . Denna kamera är ansluten till en datorskärm så att kirurgen kan se inne i knäleden för att reparera skador och andra problem . Till skillnad från äldre förfaranden , som vanligtvis tog månader att återhämta sig från , artroskopi patienter oftast kan åka hem samma dag och de flesta är helt återställd i 4 till 6 veckor . Ibland kan en knäskada eller problem är så allvarlig att artroskopi inte kan rätta till det . I dessa fall kan en total eller partiell knäledsplastik är nödvändigt .

total knäledsplastik

Om skadorna på ditt knä , oavsett om det orsakas av skada eller sjukdom , är allvarlig nog att begränsa dina dagliga aktiviteter och orsaka ständig värk , kan din läkare föreslå en total knäledsplastik . I detta förfarande , som uruppfördes 1968, hela knäleden-ändarna av lårbenet och skenbenet , knäskålen , och de olika stödjevävnaden-tas bort och en " protes " ( konstgjorda ) knäleden är isatt. Denna protes har alla samma rörliga delar som din ursprungliga knä , men de är gjorda av plast och metall. Ibland är detta förfarande är det enda sättet att få slut knäsmärta för personer med allvarliga skador . Både material och tekniker som används har förbättrats kraftigt under åren , och därmed framgång för total knäledsplastik också har ökat .

Partiell knäledsplastik

Delvis , eller " unicompartmental , " knäledsproteser är inte lika vanligt som total sådana . Detta förfarande används sällan , och endast i fall där omfattningen av skadorna på knät är lokaliserad till ett litet område . Partiella knäledsproteser är inte ett bra val för ungdomar eller de som är mycket aktiva , eftersom det rekonstruerade knä inte tål så mycket stress . Av denna anledning dessa förfaranden är vanligast i äldre , mer stillasittande patienter .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.