återhämtningstid efter lumpectomy

Lumpectomies utförs av två skäl : för att ta bort en klump för biopsi eller ta bort en klump som redan har fått diagnosen malignt genom något annat förfarande ( som en nål biopsi) . Skälet till lumpectomy , det sammanlagda beloppet av vävnad avlägsnas och medverkan av lymfkörtlar spelar alla en roll i återhämtningstid

arbetsordningen

En lumpectomy för diagnos innebär att ta bort hela eller delar av ett engångsbelopp . Kirurgen kan också besluta att ta bort omgivande vävnad. Massan och vävnader skickas till en patolog , som kommer att avgöra om det är elakartad ( cancer ) . Om en lumpectomy sker eftersom du redan har fått diagnosen cancer , kommer kirurgen att ta bort sannolikt mer omgivande vävnad och eventuellt lymfkörtlar i området för att se till att cancern inte har spridit sig.

omedelbart postoperativt

Generell anestesi används vanligtvis så du är fullt sover under en lumpectomy . En övernattning är inte nödvändigt om det inte finns ytterligare hälsoproblem . Om lymfkörtlar eller en stor mängd vävnad tas bort , kommer ett avlopp sättas i bröstet för att avlägsna överflödig vätska . Du kommer att förbli på uppvakningsavdelningen tills avloppet är inställd , bandage kontrolleras och du är vaken nog att gå hem . Smärtstillande medicin kommer att ges vid behov .

Initial Recovery

För första dagarna efter ett lumpectomy kommer du vara öm . Mängden av smärta (och hur länge den varar ) beror på individen och omfattningen av operationen . Begränsningar av verksamheten kommer också att i samband med kirurgiska ingrepp , men även diagnostik lumpectomy kommer att lämna dig oförmögen att köra bil eller göra tunga lyft i minst ett par dagar. Om lymfkörtlar togs bort , skulle detta kunna utsträckas till veckor .

Långsiktiga

För en bröstcancer patient , är lumpectomy återhämtningstiden inte över , eftersom operationen brukar följas av en kurs av strålning och eventuellt kemoterapi . När en lumpectomy är gjort för diagnos av bröstcancer , resultat ta ungefär en vecka . Om resultaten kommer tillbaka godartade ( som en fibroadenom eller fibrocystiska bröst ) , är ingen ytterligare behandling krävs . Om massan kommer tillbaka som elakartade , kommer du att träffa en onkolog för att diskutera ytterligare kirurgi och /eller behandling .

Komplikationer

Komplikationer från lumpectomy är möjliga , men inte vanlig , och kan förlänga återhämtningen. Det finns en risk för allergiska reaktioner med någon bedövning . Infektion kan bäst undvikas genom att hålla området rent . Fluid uppbyggd kan förekomma , liksom lymfödem , en svullnad i armen . Alla ovanliga symtom-särskilt om de åtföljs av feber , rodnad eller inflammation-bör rapporteras till sjukvårdspersonal omedelbart .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.