lumpectomy förfaranden

Vad är en lumpectomy ?

En lumpectomy är ett kirurgiskt ingrepp som används för att behandla bröstcancer . Anses vara mindre invasiv än den tidigare standarden radikal mastektomi , innebär en lumpectomy gör 1-2 snitt i bröstet för att ta bort en cancersvulst klump . Lumpectomies är utformade för att bevara den befintliga formen av bröstet .

Efter en lumpectomy kommer en kvinna brukar gå igenom en sex veckors omgången av strålbehandling för att undanröja kvarstående cancervävnaden . Kemoterapi och hormonbehandling kan också skrivas ut . Kvinnor som har klumpar i mer än två områden i bröst , vars drabbade bröstet redan har behandlats med strålbehandling eller tidigare har haft ett misslyckat lumpectomy , är inte bra kandidater för lumpectomies .

Andelen återfall av cancer för kvinnor som har lumpectomies är mellan sju och 13,4 procent . En framgångsrik lumpectomy beror på flera faktorer, inklusive klump storlek , läge och typ . Kvinnor med godartade eller noncancerous klumpar har lite att inga komplikationer . Däremot kan en elakartad eller cancer knöl medföra större utmaningar-tillväxten av cancer , hastigheten på tillväxt och vilka delar av kroppen det kan ha spridit sig till , kan alla påverka ett lumpectomy utfall .

Lumpectomies är också känd som kil resektion , bröstbevarande terapi , partiell mastektomi , quadrantectomy , tylectomy bred excision biopsi och segmentell excision .

lumpectomy Förfarande

Innan ett förfarande , ett mammogram ( x-ray av den mjuka vävnaden i brösten ) tas och en fin nål biopsi utförs . Om tumören inte kan hittas genom beröring , kommer en ultraljudsundersökning av bröstet tas för att bestämma dess läge . Både allmänna ( patienten är medvetslös ) eller lokal ( patienten är vid medvetande , men de drabbade områdena är helt bortdomnade ) kommer anestesi administreras beror på hur omfattande operationen är . Många kvinnor har narkos .

Under förfarandet , kommer kirurgen att göra ett snitt antingen över själva tumören eller runt vårtgården . Tumören är censurerade , men kirurgen kommer också att ta en liten lager av vävnad för att testa om cancern är lokaliserad eller om den har spridit . Vid behov kan en separat snitt göras i närheten av armen för att ta bort axillary lymfkörtlar att testa dem för cancer .
Efter klump tas bort, är såret bevattnade och kirurgen kan sätta in en dränering röret tas bort senare . Såret är stängt med självupplösande stygn och täckt med bandage . Lumpectomies varar vanligen en till tre timmar .

efter proceduren

Många kvinnor kan gå hem samma dag med eftervård instruktioner , men vissa fall kan kräva en till två dagars sjukhusvistelse . Mängden av bröstvävnad tas bort kommer att diktera läkningsprocessen. De flesta kvinnor kan återuppta regelbundna dagliga aktiviteter i en till två dagar , även lyfta något över 5 kg. är vanligen begränsat . Smärtstillande medicin kan förskrivas och en välsittande behå ska bäras under en hel vecka efter operation .

Risker

Som med alla operationer , risker är att vänta . Utseendet på bröst kan förändras , inklusive dimpling och en förändring i form och storlek . Den rörelseomfång i axeln kan påverkas , och det kan finnas en förlust av känsla i armarna eller drabbade bröstet .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.