acl reparation terapi

Främre korsband ( ACL ) kirurgi är ett kirurgiskt ingrepp för att reparera en tår eller andra skador på ligament . ACL kirurgi är oftast en artroskopisk förfarande där en kirurg gör ett litet snitt och utför operationen med hjälp av en liten kamera och verktyg träs genom snittet . ACL kirurgi kräver en period av postoperativ sjukgymnastik för att återställa korrekt rörelse och funktion i knäet

första veckorna

Den första par veckor efter ACL kirurgi är den tidiga fasen av rehabilitering . Omedelbart efter operationen kommer du förmodligen att placeras på kryckor , och initial behandling kommer att vara ganska ljus för att möjliggöra ändamålsenlig läkning av kirurgiska transplantat eller andra ACL reparation . Övningarna i denna fas av behandlingen syftar till att upprätthålla och öka din rörelseomfång och för att upprätthålla och öka din muskelstyrka . Den exakta övningar kommer att definieras av din sjukgymnast och kan innefatta stretchövningar. Beroende på din operation och framsteg , din sjukgymnast kan ha du börjar använda en käpp i stället för kryckor antingen del igenom denna fas eller i slutet av denna fas .

veckor Tre och Fyra

De flesta av smärta i knät ska ha klingat av veckor tre och fyra . Fokus i denna fas av behandlingen är att se till att knäet är skyddat . Eftersom smärtan är oftast borta , kan du frestas att prova på saker som du nyss reparerade knä är ännu inte klarar av. Även om målen för denna fas kommer att variera , kommer många sjukgymnaster arbetar med dig att förbättra din förmåga att böja knät mellan noll och 100 grader . Rekommenderade övningar kan innehålla vatten övningar , mini knäböj väggen , pressar ben , eller maskiner trappa .

fyra till sex veckor

fyra till sex veckor efter operationen fortsätter du troligen de övningar som utförts tidigare i sjukgymnastik faser . Din sjukgymnast kommer sannolikt att försöka öka utbudet av rörelse i ditt knä till mellan noll och 130 grader . Motstånd på övningar som trappor maskiner och stationära cyklar kommer sannolikt att öka . Dessutom , i denna kritiska del av din rehabilitering , övningar din terapeut kommer troligen rekommendera hem för att förbättra din balans, styrka , och rörelseomfång .

sex till åtta veckor

Sex till åtta veckor efter operationen ofta kallas måttlig skydd fasen . Under denna fas kommer din sjukgymnast att fortsätta att arbeta med er för att ge dig full rörlighet i knäet . Motstånd kommer sannolikt att öka på maskin övningar . Din terapeut kommer troligen lägga till vikter till andra övningar .

åtta till tio veckor

Vid vecka åtta till tio , får ni väldigt nära slutet av din behandling . Denna fas , som ibland kallas ljuset verksamhet fasen , betonar styrka och balans . Din terapeut kan expandera övningar för att inkludera utfall och fördjupat övningar med högre höjder än tidigare .

Återgå till aktivitet

Vid det här laget , efter tio veckors behandling , kan din terapeut rekommendera en återgång till aktivitet . Terapi och motion kommer sannolikt att fortsätta en tid , men det är mer av en stärka och bevara program . I vissa fall kan din sjukgymnast rekommenderar ett stag för en tid för att skydda ditt knä när du deltar i idrotts-och arbetsrelaterade aktiviteter . Din sjukgymnast och kirurg kan rekommendera fysisk funktion testning vid tre och sex årsdagar månad efter din operation .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.