diet efter njure avlägsnande

Läkare rekommenderar nefrektomi , eller avlägsnande av en av kroppens två njurar , för en patient med sjukdom i njurarna eller en person som är villiga att donera en njure till en annan patient . En person kan leva ett normalt liv med en frisk njure , så om de återstående njurarna behåller full funktion , kan en läkare rekommendera mycket få, om några , diet efter återhämtningsperioden för njure avlägsnas kirurgiskt ingrepp . Annars äter patienten en njure-hälsosam kost för att bevara kvarvarande funktion i den enda njuren

Under Hospital Recovery

Om du har en nefrektomi , ger medicinsk personal näringsämnen och vätskor genom ett IV för den första dagen eller två . Matsmältningssystemet behöver tid att återhämta sig efter en större operation. Du kan ha en kateter i kroppen ett par timmar efter operationen för att tömma blåsan . Vissa patienter tolererar smutta små mängder vätska eller suga chips is för de första 24 timmarna efter operationen.

Inom ett par dagar , en patient som har haft en njure bort börjar en flytande kost . Den flytande kost underlättar matsmältningen tillbaka till riktig funktion . Låt vårdpersonalen veta om någon förstoppning under denna period. Det är viktigt att hålla tarmarna flyttar för att tillfriskna från en nefrektomi , så att läkaren kan ordinera en pall sköljmedel . Drick mycket vatten för att förhindra förstoppning .

När matsmältningssystemet fungerar normalt , inom några dagar , kan du börja äta vanlig mat . Lätt att äta igen med vanlig, mild val . Undvik stekt eller kryddad mat . Stress och oro för operation eller återvinning stammar matsmältningssystemet , kräver varsam val i kosten .

Hemma

När du är redo att bli utskriven från sjukhuset , kommer läkaren att meddela dig om du behöver äta en speciell diet . I allmänhet efter nefrektomi , är alla patienter berättade att dricka mycket vätska . Detta gör de kvarvarande njuren att röra vätska genom kroppen .

Patienter med en frisk njure kvar kan återgå till en normal kost . I allmänhet äta en kost med lågt natrium är bra för hela kroppen , inklusive njurar , så en läkare kan rekommendera detta för en patient med bara en njure . Välj färska frukter och grönsaker , undvika förädlade och förpackade livsmedel och kontrollera etiketter för att undvika natrium . Smaksätt mat med vitlök , örter , citronsaft och peppar , i stället för salt och soja . Undvik alkohol och sluta röka för att hjälpa kroppens läkningsprocess .

Om du har kvardröjande njursjukdom eller sänkas njurfunktion efter borttagning av njuren , kan din läkare förskriva en speciell diet för njure hälsa . En kost för kronisk njursjukdom sänker natrium, kalium , protein och vätskor . Undvik saltersättningsmedel , många av dem innehåller kalium . Välj växtbaserade blandningar istället . Eftersom många livsmedel som innehåller mycket kalcium , till exempel mejeriprodukter , är också hög i kalium och fosfor , kan din läkare förskriva läkemedel för att hålla dina ben från att förlora kalcium . Ät mer vegetabiliskt fett och socker för att undvika att förlora vikt , och följer näringsmässiga riktlinjer för att se till att din kropp får rätt kost och upprätthåller en hälsosam vikt .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.