höftprotes faq

Vanligtvis när höftproblem allvarligt hämmar din förmåga att utföra enkla aktiviteter såsom promenader kan det vara dags för en höftprotes , även känd som en höftledsplastik . Även om det finns alternativ till hip ersättningar, t. ex. kortison och antiinflammatoriska läkemedel , kan din läkare besluta att de inte kommer erbjuda samma långvarig lindring som operation kommer . Om du väljer att genomgå en höftledsoperation du kommer inte vara ensam : Det finns mer än 193. 000 höftproteser utförs i USA årligen , enligt National Institute of Arthritis och muskuloskeletala och hudsjukdomar ( NIAMSD ) .

höftledsplastik

Höftleden ligger där lårbenet möter bäckenet . Bollen ligger i slutet av lårbenet och passar i ett uttag som kallas acetabulum , som ligger i bäckenet . I höftproteser , är ett nytt gemensamt skapat av plast och metall , vilket ger dig naturliga rörelseomfång du tidigare hade .

ocementerade /Hårdmetall Protes

Den typ av protes som används beror på hur mycket ben din kirurg måste ersätta . En ocementerade protes används tillsammans med en biologisk fixering , som håller saker på plats och gör att ben växer in i den nya leden.
en cementerad protes används för att fästa ett friskt ben med cement . Hybriden ersättning har en ocementerade acetabular pjäs tillsammans med en cementerad lårben protes . Din kirurg kommer att avgöra vilket alternativ som är bäst för dig .

Kirurgi

höftledsplastik varar normalt 1 till 2 timmar . I den gör kirurgen en 6-till 8-tums snitt i huden ovanför höften , sedan tar bort alla kvarvarande brosk eller sjuka benvävnad . Kirurgen kommer därefter att ersätta chefen för lårbenet och uttag med den konstgjorda delen .

Återhämtningstid

Om du bor ensam och du står inför en långsam läkningsprocess du kan behöva spendera ungefär tre dagar i ett rehabiliteringscenter när du lämnar sjukhuset. Även återhämtningstid varierar , finns riktmärken i processen . Till exempel kommer du troligtvis att använda en käpp eller rollator i ca fyra veckor efter operationen , men du kanske kan köra bil inom två till fyra veckor efter operationen . Det brukar ta ungefär tre månader att återuppta sportaktiviteter som golf .

Vanliga problem

Luxation av den nya höften är det vanligaste problemet med en sådan ombyggnad . Eftersom det är konstgjord och är mindre än den ursprungliga gemensamma , kan bollen i den nya höft komma ut ur vägguttaget . Av denna anledning kan din läkare rekommendera att du inte längre delta i stor genomslagskraft aktiviteter som lagsporter och löpning. Ett annat problem är att höftledsoperation kan orsaka infektioner och blodproppar .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.