typer av bröstoperationerna

En mastektomi är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att man helt eller delvis borttagande av brösten och omgivande vävnader . Kvinnor som lider av bröstcancer som inte svarar på kemoterapi eller strålterapi kan välja att få en mastektomi . Den typ av mastektomi en kvinna behöver beror på vilken typ och stadium av bröstcancer och hennes ålder och sjukdomshistoria. Vanligtvis tar det mellan två och tre timmar att utföra en regelbunden mastektomi

Radical

Den mest omfattande typen av mastektomi är den radikala mastektomi , som innebär avlägsnande av hela bröstet , liksom vårtgården , bröstmusklerna ( belägen under bröstet ) , vissa fettvävnad och lymfkörtlar ( sitter under armen ) . Denna typ av mastektomi utförs inte så ofta som det var tidigare . Det är vanligtvis reserverad för extrema fall då bröstcancer sprider sig till andra muskler i bröstet . Den vanligaste typen av mastektomi är den modifierade radikala mastektomi , vilket tar bort hela bröstet , vårtgården och de flesta av lymfkörtlarna under armen .

Simple

En enkel mastektomi , även kallad total mastektomi , innebär borttagande av hela bröstet , inklusive bröstvårtan området . I vissa fall , biopsi ett indikatordjur lymfkörtel kan behövas , det tar bort en del av lymfkörtlarna runt bröstet

Hud Sparing

Kvinnor som löper hög risk att utveckla bröstcancer kan genomgå en förebyggande åtgärd kallas. subkutan ( nippel sparsamt ) mastektomi , som innefattar avlägsnande av bröstvävnad , men inte på hud, vårtgården eller lymfkörtlar . Ett skal-sparande mastektomi ( där 90 procent av huden på brösten lämnas orörd ) kan vara ett alternativ för patienter som genomgår rekonstruktiv kirurgi omedelbart efter mastektomi .

Partiella

Ibland är cancer koncentrerad till en viss del av bröstet . I sådana fall kan majoriteten av bröstet bevaras genom att utföra en partiell ( segmentell ) mastektomi , som bara tar bort en cancergen del av vävnaden .

En qaudrantectomy bort en kvadrant eller en fjärdedel av bröstet , huden och några omgivande vävnader. Dessutom kan vissa lymfkörtlar också tas bort genom en axillary nod dissektion . En lumpectomy ( bred excision ) tar bort en större del av bröstvävnaden än en qaudrantectomy .

excisional Biopsi

För små tumörer som inte uppvisar tecken på tillväxt kan en excisional biopsi vara tillräckligt. Det innebär att ta bort en cancergen lesion i bröstet och en del av den omgivande friska bröst . Ytterligare kirurgi kan inte krävas om excisional biopsi är framgångsrika .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.