Vilka är biverkningarna av att ha en äggstock bort ?

Äggstockarna är mandelformade körtlar i honor som är ansvariga för att producera hormonerna östrogen , progesteron och testosteron . Äggstockarna också hålla hårsäckarna att producera ägg för potentiella befruktning . Det finns flera skäl till varför båda eller bara en äggstock kan tas bort. Hygienkrav som endometrios eller utvecklingen av en stor cysta kan motivera borttagning . En abscess eller risk för cancer kan också leda till en läkare att överväga att avlägsna en äggstock

borttagning

En eller båda äggstockarna avlägsnas genom ett kirurgiskt ingrepp som kallas en ooforektomi eller en ovariektomi . En ooforektomi som tar bort två äggstockar är känd som en bilateral oopheroctomy , en enda äggstock avlägsnande kallas en ensidig oopheroctomy . Enligt Mayo Clinic utför kirurgen förfarandet under bedövning . Operationen kan antingen vara ett öppet eller ett laparoskopi , beroende på situationen .

Andra ovarialceller

Creighton University Medical Center berättar att i de flesta fall av ensidigt oopherectomy tar äggstocken som återstår över uppgifter i äggstockarna som togs bort . Vad detta betyder är att den ensamme äggstocken producerar samma mängd östrogen som produceras när det fanns två äggstockar , och det också producerar ägg för befruktning . Normalt sker ägglossningen på alternerande sidor varje månad , men efter ensidig oopherectomy sker ägglossningen på samma sida på månadsbasis .

Conception

Det är fortfarande möjligt att föreställa ett barn , även med ett enda äggstock . Magicalia Föräldraskap rapporterar att eftersom en enda äggstocken tar över efter den försvunna äggstocken , till ägglossning som måste äga rum för en kvinna blir gravid finns kvar. Kan dock komplikationer såsom uterin sammanväxningar eller äggledare skador ( som kan utvecklas som ett resultat av kirurgi ) orsaka en liten minskning i nivån på kvinnans fruktbarhet .

GnRHa /HMG

Kvinnor som har svårt att bli gravid på grund av en skada som inträffat under avlägsnandet av en äggstock får ges injektioner av GnRHa ( gonadotropinfrisättande hormon agonist ) och HMG ( humant menopaus gonadotropin ) . Båda dessa hormoner bidrar till att framkalla ägglossning . Enligt Oxford Journals , kvinnor som har bara en äggstock är mindre känsliga för denna form av påtvingad ägglossning . Visar dock en studie utförd av Amir Lass , Moses Paul , Raul Margara och Robert MLWinston för Institutet för obstetrik och gynekologi , Royal Postgraduate Medical School , Hammersmith Hospital, London , att graviditeter hos kvinnor som har en äggstock är samma som för kvinnor som har båda äggstockarna intakta .

Menopause --- Något Tidig

Kvinnor som har haft en äggstock bort kan uppleva tidig menopaus . Klimakteriet inträder vanligtvis hos kvinnor som är över 50 år . Enligt OBGYN. net , den enda äggstocken normalt inte producerar några fler äggblåsor än den normalt skulle göra. Denna minskning av folliklar kan leda till en tidig menopaus scenario .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.