perifer arteriell sjukdom post op vård

Perifer kärlsjukdom (PAD ) hänvisar till block eller skador på artärerna som ansvarar för leverans av blod i hela kroppen . Det är oftast förknippas med benen , men kan hittas i andra områden, som tarmarna , njurarna eller hals . Den primära orsaken är åderförkalkning (arterioskleros ) . Postoperativ vård för PAD beror på vilken typ av operation som utförts

Bypass Operationer

bukaortaaneurysm kirurgi används för att kringgå ett aneurysm i aorta . Mesenteriska bypass omdirigerar blod i artärerna i tarmarna . Femoropopliteal bypass omdirigeringar flöde av de viktigaste låret artär eller knävecket artärer bakom knäet , medan tibioperoneal bypass omdirigeringar den i tibialis artärer i underbenet .

Postoperativ vård för mag-och mesenteriska operationer omfattar tillfällig användning av en gastrointestinal rör . En till tre dagar kommer att spenderas på ett sjukhus intensivvårdsavdelning ( IVA ) , följt av tre till fem dagar i standardbehandling. Postoperativ vård för en femoropopliteal eller tibioperoneal bypass krävs endast standard på sjukhus i två till fem dagar .

När släpps , vissa aktiviteter kan begränsas eller stoppas under tre till sex veckor . Duschar är tillåtna, men bad bör inte tas förrän det kirurgiska såret är läkt . En eller flera uppföljande kontroller med en läkare kommer att krävas.

Carotid Endarterectomy

Detta förfarande eliminerar plack från halspulsådern , som styr blodflödet till hjärnan, för att förhindra stroke . Postoperativ omfattar en till tre dagar på sjukhus .

När släpps , viss verksamhet kommer att begränsas eller stoppas i upp till tre veckor . Duschar är tillåtna , men bad är inte förrän det kirurgiska skulle är läkt . En eller flera uppföljande läkare kontroller kommer att krävas. En blod-tunnare eller en aspirin regim kan vara fastställd .

stentning och angioplastik

En liten stent sätts in i halspulsådern för att förhindra igensättning . För angioplastik , är en ballong som används för att rensa blockeringar i benen . Nedsatt ballongvidgning med stent kombinerar de två förfaranden för att klara en njurartärstenos och säkerställa en korrekt blodflöde till njurarna .

Postoperativ vård för dessa minimalinvasiv kirurgi kräver minst en övernattning på sjukhus . När släpps , är normala aktiviteter återupptas inom en veckas tid . Dricksvatten är dock viktigt att ta bort färg som finns kvar från X-ray .

livsstilsförändringar

Efter operationen är det livsstilsförändringar rekommenderas . Dessa inkluderar kontrollera blodtryck och diabetes , avskaffande av rökning , motion och kostförändringar .

Rökning orsakar arteriell förträngning , vilket resulterar i skador som kan starta eller eskalera PAD . Motion krafter stärker den generella kroppen och stimulerar syre distribution . Kostförändringar kan hjälpa till att sänka blodtryck och kolesterol . Kostvanor bör också rik på omega- 3 fettsyror och fibrer . Skära ned eller eliminera transfetter och natrium rekommenderas .

väl hand om fötter och ben är också viktigt . Tvätta dem dagligen och tillämpa en fuktighetskräm . Klipp tånaglar regelbundet . Se upp för blåsor , skärsår, sår och andra problem . Alltid bära skor och strumpor . Välj de som passar och inte hålla i fukt . Se en fotvårdsspecialist om problem upptäcks , speciellt svampinfektioner eller fotsvamp .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.