tamoxifen biverkningar hos kvinnor

Tamoxifen är ett läkemedel godkänts av US Food and Drug Administration ( FDA ) för behandling av både tidiga och sena stadier av bröstcancer hos kvinnor , och för att förebygga cancer återkomst . Det har också varit FDA godkänt för användning som en förebyggande av kvinnor som kan ha hög risk att utveckla bröstcancer . Sådana kvinnor visar vanligtvis en betydande släkthistoria av sjukdomen . Tyvärr , och som med många droger , tar tamoxifen med sig en rad biverkningar . Från mild till svår , kvinnor behandlar biverkningar med en rad olika anpassningsmekanismer .

Funktion

Tamoxifen fungerar som en anti-östrogen läkemedel . Tamoxifen konkurrerar faktiskt med östrogen inom en kvinnas kropp att fästa sig på östrogen receptorer inne i bröstcancerceller . Även om det är hög i raden av framgångsrika läkemedelsbehandling om bröstcancer överlevnad framgång , kan det vara extremt farligt när de används av kvinnor med hjärt-kärlsjukdomar och så dess användning måste tas under noggrann övervägas i sådana fall .

milda biverkningar

American Cancer Society rapporterar att de flesta kvinnor som lider biverkningar vid användning av tamoxifen lider endast milda biverkningar. De milda biverkningar som vad som normalt kallas klimakteriebesvär. Värmevallningar , svettningar , hudrodnad och hjärtklappning kan kombineras med en nervös eller orolig känsla . Dessa biverkningar kan lindras genom att utveckla en regelbunden motion rutin .

I extremt obekväm fall kan en kvinnas läkare att förskriva tar en paus från att använda tamoxifen i 30 till 60 dagar för att se om symptomen lätta lite .

måttliga biverkningar

måttliga biverkningar av tamoxifen kan vara illamående och kräkningar . Viktökning är ganska troligt . Dessutom kan kvinnor befinner sig allt mer känsla trött . Humörsvängningar och måttlig depression kan också ställa in en mild anti- depressiva kan förskrivas för depression .

Allvarliga biverkningar

Post -menopausala kvinnor med tamoxifen för behandling av bröstcancer löper en högre risk för att utveckla livmodercancer , eller cancer i livmodern foder . Av denna anledning kommer läkarna att utföra regelbundna tester på livmodern fodret i dessa kvinnor . Tidig upptäckt och behandling av endometriecancer oftast resulterar i att en full återhämtning .

kvinnor som fortfarande har mens kan tamoxifen orsaka uterin tumörer . Tamoxifen kan förvärra tillståndet som endometrios och kan göra menstruationer oregelbunden eller ofta få dem att upphöra under långa perioder .

Även om det är sällsynt , har tamoxifen varit kända för att orsaka grå starr hos vissa kvinnor , samt som mindre skador på hornhinnan och näthinnan . Ett besök på en opthomologist rekommenderas vid tamoxifen för att utesluta eventuella ögonproblem .

farliga biverkningar

Blodproppsbildning är en farlig biverkan av att ta tamoxifen , och drabbar oftast benen . Känd som djup ventrombos , kan dessa blodproppar går av små bitar som riskerar att nå lungorna som leder till lungemboli . Lungemboli är en allvarlig , och eventuellt dödlig sjukdom.

Kvinnor som tar tamoxifen löper en större risk att få en stroke än kvinnor som inte tar drogen. Strokes samtidigt tamoxifen är vanligare hos kvinnor som är överviktiga eller har andra bakomliggande tillstånd som högt blodtryck eller höga kolesterolvärden.

Fördelar

Trots de biverkningar som förknippas med tamoxifen för behandling eller förebyggande av bröstcancer , behandling med tamoxifen anses fortfarande långt mer fördelaktigt än farlig . De flesta av de biverkningar, inklusive allvarliga sådana, kan antingen ska förebyggas eller behandlas med aktiv medicinsk övervakning .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.