vad är en nabothian cysta ?

Nabothian cystor är klumpar som är fyllda med slem som finns på livmoderhalsen yta . Livmoderhalsen är den nedre delen av livmodern som sträcker sig in i slidan. Nabothian cystor är en typ av lagring cysta . De följer av blockering av ett slem producerar körteln. Nabothian cystor ser ut som små , vita finnar . Vissa kvinnor har mer än en av cystor

Funktion

Ytan på livmoderhalsen består av en sort av hudceller som kallas skivepitelcancer epitel . När körteln obstruktion förekommer , sekret ansamlas inne i cellerna som är anslutna upp . Detta skapar en slät klump på toppen av livmoderhalsen , en så kallad nabothian cysta .

symptom och behandling

Nabothian cystor i allmänhet närvarande inga symtom . Majoriteten av kvinnor som har dem antagligen inte ens vet att de finns . Den cystor inte utgör någon hälsorisk och bedöms vara ofarliga, så allmänt fall krävs ingen behandling . De försvinner inte av sig själva , men de kan tas bort genom förfaranden som kallas kryoterapi och diatermi , men dessa är vanligtvis inte nödvändig.

möjliga komplikationer

I vissa fall kan komplikationer uppstå från nabothian cystor . I sällsynta fall kan cystor bli så många eller stora att då blir blockerad eller förstoras . Detta skulle kunna göra emot en Pap smear ( en rutin gynekologisk tentamen att prover livmoderhalscellerna för att kontrollera eventuella oegentligheter ) svår.

Discovery

Kvinnor ofta upptäcker att de har nabothian cystor under rutinmässiga bäcken undersökningar . Läkaren kommer att märka en liten , rund knöl ( eller flera av dem ) på livmoderhalsen yta . Ibland är det nödvändigt att utföra en kolposkopi för att kunna skilja nabothian cystor från andra sår som också kan hittas på livmoderhalsen .

Frekvens

Nabothian cystor inträffar oftast hos kvinnor som är i reproduktiv ålder . De är särskilt vanligt hos kvinnor som redan har fått barn, och är betydligt mindre vanligt hos dem som inte har fött barn .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.