cervikal dysplasi orsaker

Cervikal dysplasi hänvisas till förekomsten av onormala celler i livmoderhalsen . Det är inte nödvändigtvis cancer , men kan tyda på cancer eller precancerösa celler . Cervikal dysplasi kan vara antingen låg- eller höggradig . Låggradig cervikal dysplasi brukar inte kräva behandling och tenderar att lösa på egen hand . Höggradig dysplasi är mer sannolikt att utvecklas till livmoderhalscancer och behandlas vanligen med kirurgi för att avlägsna de onormala cellerna

Orsaker

specifika orsakerna till livmoderhalscancer dysplasi är till stor del okända, men olika typer av humant papillomvirus (HPV ) , en vanlig sexuellt överförd sjukdom , kan leda till livmoderhalscancer dysplasi . Många som smittas med HPV inte utvecklar symptom och inte ens inser att de har smittats , så det är viktigt för kvinnor under 30 år ha en årlig Livmoderhalsprover . Om du får diagnosen HPV , kan din läkare rekommendera Livmoderhalsprover var tredje till sjätte månad för att övervaka eventuella förändringar i livmoderhalsen celler. Om det upptäcks tidigt och behandlas , livmoderhals dysplasi kan ofta lösas innan utvecklas till livmoderhalscancer .

Riskfaktorer

Vissa faktorer ökar risken att utveckla livmoderhalscancer dysplasi . Dessa inkluderar diagnos med HPV , rökning , att ha flera sexuella partners , en historia av andra sexuellt överförbara sjukdomar , långvarig användning av p-piller , en undertryckt eller försvagat immunförsvar och näringsbrist i vitamin A, vitamin B9 , vitamin C och vitamin E.

Symtom

I likhet med HPV , livmoderhalscancer dysplasi inte kan ge några synliga symptom . Vissa kvinnor kan utveckla genitala vårtor eller märker onormal blödning eller flytningar , men kan dessa symptom i samband med andra villkor eller hälsoproblem och inte nödvändigtvis tyder på förekomsten av livmoderhalscancer dysplasi . Tala med din läkare och be om en riktig diagnos om du märker något av dessa symtom .

Diagnos

Livmoderhals dysplasi är normalt upptäcks vid en rutinmässig cellprov . Under en cellprov , kommer din läkare samla ett litet urval av celler från livmoderhalsen och placera dem på en bild . Dessa celler skickas till ett laboratorium för diagnos . Om några onormala celler upptäcks , kan din läkare schemalägga en uppföljning förfarande som kallas en kolposkopi . En kolposkopi är en enkel öppenvården förfarande som kan utföras på din läkarmottagning . Din läkare kommer att visa livmoderhalsen genom ett förstoringsglas för att se onormal tillväxt i livmoderhalsen . Hon kan spruta en ättika lösning på livmoderhalsen , vilket kommer att göra om alla onormala celler vit och låta henne visa dem tydligare . Hon kan också besluta att utföra en biopsi och ta ett litet prov av den onormala vävnaden .

Behandling

Om livmoderhalsen dysplasi inte löser på egen hand eller utvecklas till en höggradig skick , kan din läkare rekommendera operation för att avlägsna onormala celler . Gemensamma förfaranden för livmoderhalscancer dysplasi har en 90 procent bota eller bättre och har ofta utförs under lokalbedövning . Förfaranden inkluderar cryocauterization , som fryser onormala celler och anses vara den enklaste och säkraste metoden . Andra förfaranden innebära att man med en laser eller en elektrokirurgiska trådögla att ta bort onormal vävnad . Efter operation bör regelbundna cellprov får fortsätta i syfte att titta för återväxt av alla onormala celler .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.