biverkningar av karboplatin kemoterapi

Karboplatin är en kemoterapi läkemedel som används för att behandla flera former av cancer , inklusive äggstockarna , huvud , hals , lungor, urinblåsa , bröst , livmoder- och matstrupen cancer , osteogenic sarkom och tumörer i könsceller och centrala nervsystemet. Det fungerar genom att binda till en cancercell DNA och störa dess förmåga att reparera sig själv , som så småningom kommer leda till att cellen dör . Karboplatin vanligen ges intravenöst , men det kan också injiceras i magen

blodsjukdom

I sällsynta fall är Carboplatin känd att ha orsakat svåra blodsjukdomar såsom benmärgssuppression som kan leda till infektion problem och blödning . Högre doser och längre behandlingstid med karboplatin ökar dessa risker . Möjliga tecken på en blodsjukdom inkludera blåmärken eller blödningar , andningssvårigheter, klåda , svullnad , svår yrsel, utslag , ovanlig trötthet och tecken på en infektion såsom feber eller ont i halsen .

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar är en välkänd biverkan av cytostatika , inklusive karboplatin. Illamående och kräkningar börjar vanligen inom 24 timmar efter karboplatin. I svåra fall kan medicinering ges för att behandla illamående och kräkningar .

Håravfall

Håravfall är en av de mest fruktade biverkningarna av kemoterapi droger som karboplatin. Inte alla kommer att drabbas av håravfall, men de som gör , återupptar normal hårväxt oftast när cellgiftsbehandling har upphört .

Blood biverkningar

Carboplatin patienter kan ha låga blodvärden, inklusive trombocyter och röda och vita blodkroppar Som ett resultat av läkemedlet . Andra onormala blodprov resultat , som en hög magnesium nivå ibland också en bieffekt av karboplatin.

Taste

Vissa Carboplatin patienter kommer att märka att mat och dryck att börja smaka annorlunda än de gjorde innan kemoterapi . Det är vanligt att människor märker sötsaker inte smakar lika sött som de en gång gjorde och för bitter mat att smaka mer bitter . Vissa människor rapport en övergripande intetsägande smak för många livsmedel . De flesta smaken förändras försvinner inom några månader som slutar kemoterapi

Andra biverkningar

Mindre vanliga biverkningar av karboplatin inkludera följande: förstoppning, diarré, buksmärtor , sår i munnen och infektioner . Vissa patienter kommer också att utveckla smärta eller rodnad vid injektionsstället .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.