Information om cellprov

Enligt National Cancer Institute , fanns det 11. 270 fall av livmoderhalscancer hos kvinnor i USA och 4. 070 dödsfall från villkoret med 2009 . Cellprov , även kallad Livmoderhalsprover , är en standard screeningförfarande att påvisa förekomsten av cancerceller och potentiellt cancerogena (allvarliga cellförändringar ) celler i livmoderhalsen för att förhindra livmoderhalscancer uppstår eller blir dödlig

Funktion

Livmoderhalscancer är en typ av cancer som riktar sig livmoderhalsen , en smal del av vävnaden ligger i den nedre delen av en kvinnas livmoder . Eftersom det ofta utvecklas i långsam takt , som kan ta år , cellprov är avgörande som en form av tidig upptäckt . Ibland cellprov visar att celler i livmoderhalsen vävnad är onormala och därmed mer benägna att vara värd för cancer senare . Om resultaten tyder på att cancer är närvarande , ger en cellprov även patientens läkare möjlighet att behandla sjukdomen tidigare och därför mer effektivt .

Funktioner cellprov tas under en bäcken undersökning , en rutin gynekologiska förfarande som gör det möjligt för läkaren att kontrollera hälsan hos en kvinnas yttre könsorgan , ändtarm och reproduktiva systemet ( äggstockar, livmoder och vagina ) . Granskaren infogar en apparat som kallas spekulum i slidan att bredda sina murar och sedan använder en liten pensel och spatel försiktigt celler skrapa prov från livmoderhalsen vävnaden .

Typer

Det finns två huvudsakliga sätt att bevara celler tas från livmoderhalsen innan de skickas till ett laboratorium för en cytotechnologist ( tekniker som identifierar onormala celler ) och patolog ( läkare utbildade för att diagnostisera onormala celler ) för att testa dem . I den första konventionella metoden lägger läkaren provexemplaret på ett glas objektsglas och sedan lägger till en fixativ .

I den andra metoden , som kallas en vätskebaserad Pap-test , överför läkare provet i en behållare fylld med en fixeringslösningen . Vätskebaserade tester tillstånd laboratoriets personal för att analysera provet igen om ett inledande test visar ett potentiellt problem . De producerar också färre felaktiga rapporter om att en avvikelse inte är närvarande när det faktiskt är (a falskt negativa ) .

Tidsplan

Kvinnor ska börja få årliga cellprov när de är 21 år eller tre år efter först har samlag , om det händer före 21 års ålder . Även om olika organisationer har olika rekommendationer för regelbunden kontroll utöver den som utgångspunkt som bygger på de faktorer som de anser , rekommenderar allmänna riktlinjer få cellprov vart annat eller vart tredje år fram till 70 års ålder , varefter testning kan stoppa om en kvinna har haft någon livmoderhalscancer eller onormala testresultat under det senaste årtiondet .

Överväganden

kvinnor som genomgått operation för att avlägsna livmodern och livmoderhalsen ( total hysterektomi ) kanske inte behöver fortsätta att få cellprov inte livmoderhalscancer eller onormalt upptäckts före operationen. Om vissa riskfaktorer är närvarande --- såsom före livmoderhalscancer eller cellförändringar i celler , HIV -infektion , exponering för dietylstilbestrol (DES ) i livmodern , eller ett immunförsvar försvagats av ett medicinskt tillstånd --- kvinnor ska ha ett cellprov varje år , oavsett ålder .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.