tungcancer riskfaktorer

Tongue cancer är en av de vanligaste och maligna former av mun cancer . Den mest drabbade åldersgruppen är över 60 , men den kan utvecklas under 40-talet , och det påverkar fler män än kvinnor . Afroamerikaner löper en högre risk än andra etniska grupper genom ett förhållande på nästan 2 till 1. Även om den exakta orsaken till tungan cancer är okänd , har flera riskfaktorer upptäckts och fortsätter att studera

röka.

Ibland människor utan riskfaktorer utveckla tungan cancer , men det är en av de största riskerna tung tobak . Den cancer bildas när slemhinnorna i munnen är irriterade . Detta orsakas av de cancerframkallande ämnen i tobak förbränning , vilket sänder biprodukter direkt till membran . Värmen från cigarett , pipa eller cigarr rök kan också förvärra membran . Tuggtobak och snus tillåta direktkontakt med slemhinnor , irriterande membran snabbt .

dricka

Omfattande användning av alkohol är också en riskfaktor . Cellväggarna i munnen blir uttorkade efter att ha druckit , vilket gör att carcinogener att genomsyra munnen vävnader . Näringsbrist lägre kroppens naturliga förmåga att utnyttja antioxidanter för att undvika tillväxt av cancer . Cirros eller levern kan också vara knutna till en förstärkt risk för oral cancer . Cirros gör att vävnader i svalg och mun för att utveckla en smidig konsistens , som medger fortsatt carcinogener att passera genom munnen vävnader . Det finns en ännu större risk när personen röker och dricker .

humant papillomvirus

humant papillomvirus , eller HPV är en riskfaktor för munhålecancer . Det är en vanlig sexuellt överförbara virus , med mer än 120 stammar , men bara HPV16 stammen har varit kopplade till oral cancer . Cancer orsakad av HPV i allmänhet börjar vid bakre delen av tungan . Kissing någon som berörs av HPV bör inte sprida sjukdomen , men oral sexuell kontakt förefaller vara det vanligaste sättet att få spridning .

afroamerikaner

munhålecancer är rankad fyra i cancer i African American män . Denna cancer inträffar dubbelt så ofta i afroamerikanska befolkningen än hos kaukasier . Överlevnaden är mycket högre bland vita än bland afroamerikaner : 55 procent jämfört med 33 procent

Förebyggande

Även om du inte kan hjälpa genetiska anlag , vissa livsstilsförändringar kan radikalt minska dina chanser att utveckla tunga cancer .

eftersom kombinationen av rökning och alkohol allmänt betraktas som den vanligaste faktorn för tunga cancer , är det viktigt att begränsa användningen av alkohol och tobak. Sänkning av konsumtionen av cancerframkallande ämnen kommer att kraftigt minska risken för tunga och andra orala cancerformer och kan även bromsa tillväxten av redan på att utveckla cancer .

begränsa sexuell aktivitet till en person kommer drastiskt minska risken att få HPV och därmed minska chansen att det kommer att utvecklas till ett mer allvarligt tillstånd , som till exempel tunga cancer . Få testas för HPV och fråga om vaccination valmöjligheter , speciellt om du är sexuellt aktiva .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.